Ta witamina zmniejsza ryzyko utraty słuchu w późnym wieku

Ta witamina zmniejsza ryzyko utraty słuchu w późnym wieku

Dodano: 
Ucho, zdjęcie ilustracyjne
Ucho, zdjęcie ilustracyjneŹródło:Fotolia / Andrey Popov
Witaminy z grupy B odpowiedzialne są przede wszystkim za układ nerwowy. To dzięki nim jesteśmy mniej nerwowi, mamy lepszy nastrój, nie cierpimy z powodu drętwienia kończyn i skurczu mięśni. Według naukowców kwas foliowy (jedna z witamin z grupy B) może także ochronić przed utratą słuchu w późnym wieku.

Witaminy z grupy B to jedne z tych witamin, które suplementujemy najczęściej i słusznie. Ich niedobór może mieć bardzo poważne skutki dla zdrowia. Witaminy z grupy B są głównie odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, co oznacza, że mają wpływ także na nasze zdrowie psychiczne. Potrafią poprawić nastrój i zmniejszyć napięcie nerwowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych. Naukowcy odkryli też, że jedna z witamin z grupy B może zmniejszyć ryzyko wystąpienia utraty słuchu w późnym wieku, tak popularnego zjawiska wśród starszych osób. A jak wiadomo, problemy ze słuchem znacznie obniżają komfort życia, powodują wycofanie, niepokój, depresję.

Czytaj też:
Ta dieta o 40 proc. zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób serca

Kwas foliowy a słuch

Związany z wiekiem ubytek słuchu, znany również jako niedosłuch, jest często spowodowany uszkodzeniem małych komórek w uchu wewnętrznym, które są odpowiedzialne za przekształcanie dźwięku w impulsy nerwowe. Może również powodować uszkodzenie komórek, które wysyłają te wiadomości do ośrodków słuchowych mózgu. Bez względu na to, gdzie występuje uszkodzenie komórek nerwowych, wynikiem jest problem z komunikacją między komórkami, który zagraża słuchowi.

Naukowcy twierdzą, że, podwyższony poziom homocysteiny ma wpływ na słuch. Wysokie poziomy homocysteiny we krwi, aminokwasu wytwarzanego w organizmie z aminokwasu metioniny, zostały już powiązane z chorobami serca, udarem mózgu i stanami neurologicznymi, takimi jak choroba Alzheimera. Naukowcy twierdzą, że podwyższony poziom homocysteiny może uszkodzić ściany tętnic i promować miażdżycę, a także uszkodzenie układu nerwowego. Ponadto wysokie poziomy homocysteiny, a także niedobory witamin potrzebnych do jej kontrolowania, są silnie powiązane z utratą słuchu, wynikającą z wieku. W jednym z badań naukowcy stwierdzili, że osoby z podwyższonym poziomem homocysteiny miały o 64 proc. większe szanse utraty słuchu niż osoby z prawidłowym poziomem. Jest to oczywiście jedna z przyczyn, powodujących problemy ze słuchem.

Witamina B9, czyli kwas foliowy, wraz z witaminą B12 pomaga przekształcić homocysteinę z powrotem w metioninę i usunąć ją z organizmu. Badania wykazały, że osoby z ubytkiem słuchu związanym z wiekiem mają niski poziom kwasu foliowego – podczas gdy osoby w wieku powyżej 60 lat z prawidłowym słuchem mają prawidłowe poziomy kwasu foliowego.

Czytaj też:
Niedobór witaminy PP – które objawy powinny zaniepokoić?

Kwas foliowy chroni przed utratą słuchu

Najpierw naukowcy przeprowadzili testy na myszach. Później do badań zaprosili ponad 700 osób. Naukowcy odkryli, że 800 mcg (taka ilość była podawana uczestnikom badań) kwasu foliowego dziennie znacznie spowalniało zależny od wieku spadek zdolności słyszenia. W podeszłym wieku warto corocznie wykonać badanie poziomu homocysteiny.

Kwas foliowy można znaleźć w takich produktach jak: ziarna słonecznika, pomarańcze, szpinak, kalafior, awokado, buraki. Warto też rozważyć suplementację.

Badania zostały opublikowane w „Annals of Internal Medicine”.