Witamina D zapobiega chorobom autoimmunologicznym. Najnowsze badania z Harvardu

Witamina D zapobiega chorobom autoimmunologicznym. Najnowsze badania z Harvardu

Dodano: 
Witaminy, suplementy
Witaminy, suplementy Źródło:Pexels / ready made
2000 IU witaminy D dziennie może pomóc w zapobieganiu chorobom autoimmunologicznym. W badaniach wykazano, że podawanie witaminy D zmniejsza ryzyko chorób autoimmunologicznych o 22 proc. w ciągu pięciu lat u osób w wieku 50 lat i starszych.

Wiadomo, że niedobór witaminy D w organizmie powoduje poważne konsekwencje. Braki tej witaminy wykazują chorzy na depresję, zmiękczenie kości, a także osoby, u których wystąpił ciężki przebieg COVID–19. Najnowsze badania wskazują, że podawanie witaminy D w odpowiedniej dawce wraz z kwasami omega–3, lub bez, może zapobiegać występowaniu chorób autoimmunologicznych.

Dlaczego badania dotyczące witaminy D są ważne?

Badania dotyczące wpływu witaminy D na zapobieganie chorobom autoimmunologicznym są tym bardziej znaczące, że do tej pory nie wiadomo jak zapobiegać występowaniu tych chorób.

"Nie ma leków ani metod leczenia, które zostały zatwierdzone do pierwotnej profilaktyki chorób autoimmunologicznych w populacji ogólnej" - powiedziała współautorka badania prof. JoAnn E. Manson, z Harvard Medical School.

Co oznacza pojęcie „choroba autoimmunologiczna”?

Na świecie żyje coraz więcej osób z chorobami autoimmunologicznymi, w Stanach Zjednoczonych aż 24 mln. Wyodrębniono ok. 80 chorób autoimmunologicznych, do najczęstszych należą: cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń. Rozwijają się wtedy, gdy układ odpornościowy organizmu walczy z własnymi komórkami.

Uważa się, że do rozwoju chorób autoimmunologicznych przyczynia się genetyka, a także czynniki środowiskowe. Choroby autoimmunologiczne mogą rozwijać się powoli, są często trudne do zdiagnozowania. Nieleczone, mogą powodować nieodwracalne, a nawet zagrażające życiu skutki.

Kto brał udział w badaniu?

Naukowcy z Harvard Medical School przeprowadzili badania na grupie ponad 25 000 uczestników w wieku 50 lat i starszych. Badają również powiązania między witaminą D i suplementami omega-3 a ryzykiem raka, chorób serca i udaru mózgu.

Jakie są produkty naturalnie bogate w witaminę D?

Dostarczenie 2000 IU dziennie witaminy D ze źródeł dietetycznych byłoby dużym wyzwaniem – twierdzą naukowcy. W naturalnych produktach witamina D nie występuje w tak dużych ilościach. Na przykład porcja łososia zawiera 570 IU, a szklanka 2% mleka zawiera tylko 120 IU.

Źródło witaminy D stanowią również: jajka, grzyby, olej z wątroby dorsza, sardynki.

Czytaj też:
Dawka witaminy D dla dziecka – dla noworodka, niemowlęcia, starszego dziecka i dla młodzieży