Aminokwasy siarkoweto takie, które posiadają atom siarki w swojej strukturze. Przykładami aminokwasów siarkowych są: metionina, cysteina, cystyna, homocysteina i tauryna. Dwa biorą udział w syntezie białek. Najbogatszymi naturalnymi źródłami aminokwasów siarki są: wołowina, drób i nabiał.
Co wykazały najnowsze badania?
Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z USA wykazały, że spożywanie dużej ilości wołowiny, kurczaka i nabiału, a więc produktów, które zawierają aminokwasy siarkowe, może prowadzić do zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a nawet do zgonu.
Jak przebiegało badanie?
Naukowcy przeanalizowali wyniki badań ponad 120 tys. uczestników. Pierwsza grupa spożywała pokarmy bogate w aminokwasy siarkowe, druga o połowę mniej tego typu produktów. Okazało się, że u osób, które spożywały w diecie zwiększoną ilość aminokwasów siarkowych, ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych wzrosło o 12%, a ryzyko zgonu zwiększyło się aż o 28%.
Co wykazały badania prowadzone wcześniej na zwierzętach?
We wcześniej prowadzonych eksperymentach naukowcy badali rolę metioniny i cysteiny, dwóch z dziewięciu niezbędnych aminokwasów w ciele, które zawierają siarkę. Okazało się, że ograniczenie spożywania żywności o wysokiej zawartości aminokwasów siarkowych w diecie opóźnia starzenie i wydłuża życie zwierząt.
Czy wynik badania wskazuje, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z tych produktów?
Naukowcy wskazują, że nie chodzi o całkowite wyeliminowanie z diety produktów bogatych w aminokwasy siarkowe, takich jak mięso i nabiał, ale jedynie o ich ograniczanie i tworzenie zdrowych wzorców żywieniowych.
„Typowa dieta zawiera zbyt dużo mięsa i nabiału. Dieta zdrowa dla serca powinna zawierać więcej owoców i warzyw oraz białek roślinnych takich jak fasola i orzechy. To właśnie te produkty powinniśmy jeść zamiast mięsa i nabiału” – wskazuje Lisa Young, współautorka badania.
Czytaj też:
Dzięki tej diecie możesz wydłużyć swoje życie o 13 lat! Najnowsze badania są zaskakujące