Te trzy produkty są najgorsze dla zdrowia. Sprawdź, czy są w twojej diecie

Te trzy produkty są najgorsze dla zdrowia. Sprawdź, czy są w twojej diecie

Dodano: 
Hamburgery
Hamburgery Źródło: Pexels / Pixabay
Badania przeprowadzone przez Penn State University College of Medicine w Hershey w Pensylwanii wskazują, że spożywanie niektórych produktów może mieć negatywny wpływ na zdrowie, a nawet może skrócić życie. Chodzi o produkty zawierające aminokwasy siarkowe.

Aminokwasy siarkoweto takie, które posiadają atom siarki w swojej strukturze. Przykładami aminokwasów siarkowych są: metionina, cysteina, cystyna, homocysteina i tauryna. Dwa biorą udział w syntezie białek. Najbogatszymi naturalnymi źródłami aminokwasów siarki są: wołowina, drób i nabiał.

Co wykazały najnowsze badania?

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z USA wykazały, że spożywanie dużej ilości wołowiny, kurczaka i nabiału, a więc produktów, które zawierają aminokwasy siarkowe, może prowadzić do zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a nawet do zgonu.

Jak przebiegało badanie?

Naukowcy przeanalizowali wyniki badań ponad 120 tys. uczestników. Pierwsza grupa spożywała pokarmy bogate w aminokwasy siarkowe, druga o połowę mniej tego typu produktów. Okazało się, że u osób, które spożywały w diecie zwiększoną ilość aminokwasów siarkowych, ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych wzrosło o 12%, a ryzyko zgonu zwiększyło się aż o 28%.

Co wykazały badania prowadzone wcześniej na zwierzętach?

We wcześniej prowadzonych eksperymentach naukowcy badali rolę metioniny i cysteiny, dwóch z dziewięciu niezbędnych aminokwasów w ciele, które zawierają siarkę. Okazało się, że ograniczenie spożywania żywności o wysokiej zawartości aminokwasów siarkowych w diecie opóźnia starzenie i wydłuża życie zwierząt.

Czy wynik badania wskazuje, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z tych produktów?

Naukowcy wskazują, że nie chodzi o całkowite wyeliminowanie z diety produktów bogatych w aminokwasy siarkowe, takich jak mięso i nabiał, ale jedynie o ich ograniczanie i tworzenie zdrowych wzorców żywieniowych.

„Typowa dieta zawiera zbyt dużo mięsa i nabiału. Dieta zdrowa dla serca powinna zawierać więcej owoców i warzyw oraz białek roślinnych takich jak fasola i orzechy. To właśnie te produkty powinniśmy jeść zamiast mięsa i nabiału” – wskazuje Lisa Young, współautorka badania.

Czytaj też:
Dzięki tej diecie możesz wydłużyć swoje życie o 13 lat! Najnowsze badania są zaskakujące

Opracowała:
Źródło: Eat This, Not That
 0

Czytaj także