Gdzie nadmiar soli, tam niezdrowe serce. Czy jednak warto ją kompletnie wykluczyć?

Gdzie nadmiar soli, tam niezdrowe serce. Czy jednak warto ją kompletnie wykluczyć?

Dodano: 
Wpływ soli na serce
Wpływ soli na serce Źródło:Shutterstock / harif Pavlov
Nowe badania sugerują, że chociaż ograniczenie soli jest wskazane przy niewydolności serca, jej zbytnie ograniczenie wcale nie jest wskazane. O jakich ilościach mowa?

Niewydolność serca z zachowaną frakcją wyrzutową występuje, gdy dolna lewa komora serca nie pracuje odpowiednio w fazie rozkurczowej, zmniejszając ilość pompowanej krwi do ciała. Ten typ choroby stanowi połowę wszystkich przypadków niewydolności serca.

Sól a zdrowie serca

Niższe spożycie sodu jest zwykle związane z niższym ciśnieniem krwi i zmniejszonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u osób z wysokim ciśnieniem krwi. Uważa się, że zmniejsza retencję płynów i wyzwalanie hormonów biorących udział w regulacji ciśnienia krwi. Ograniczenie spożycia soli jest często zalecane w wytycznych dotyczących niewydolności serca, ale optymalny zakres restrykcji (od mniej niż 1,5 g do mniej niż 3 g na dobę) i jego wpływ na pacjentów z niewydolnością serca z zachowaną frakcją wyrzutową nie są jasne, ponieważ często wykluczone z odpowiednich badań.

Próbując dokładniej zbadać związek ze spożyciem soli, naukowcy wykorzystali wtórną analizę danych pochodzących od 1713 osób w wieku 50 lat i starszych z niewydolnością serca z zachowaną frakcją wyrzutową. Uczestników zapytano, ile soli rutynowo dodawali do gotowania podstawowych produktów spożywczych, co zostało ocenione jako: 0 punktów (brak); 1 (⅛ łyżeczki); 2 (¼ łyżeczki); i 3 (½ + łyżeczka).

Wyniki były niejednoznaczne

Ich stan zdrowia był następnie monitorowany przez średnio 3 lata. Prawie połowa uczestników (816) uzyskała zero punktów. Ważyli znacznie więcej i mieli niższe ciśnienie rozkurczowe krwi (70 mm Hg) niż osoby z wynikiem powyżej zera (897). Byli również częściej przyjmowani do szpitala z powodu niewydolności serca, częściej chorowali na cukrzycę typu 2, gorszą czynność nerek, przyjmowali leki kontrolujące niewydolność serca i mieli zmniejszoną frakcję wyrzutową lewej komory (mniejszy rzut serca).

Uczestnicy z wynikiem powyżej zera soli kuchennej mieli znacznie niższe ryzyko przyjęcia do szpitala z powodu niewydolności serca. Ale byli nie mniej narażeni na śmierć z jakiejkolwiek przyczyny lub choroby sercowo-naczyniowej niż ci, których wynik wynosił zero.

„Nadmierne ograniczenie spożycia soli w diecie może zaszkodzić pacjentom z [niewydolność serca z zachowaną frakcją wyrzutową] i wiąże się z gorszym rokowaniem. Lekarze powinni ponownie rozważyć udzielanie tej porady pacjentom” – podsumowują.

Dokładne wyniki opublikowano online w czasopiśmie Heart.

Czytaj też:
Niedoleczona infekcja ogromnym zagrożeniem dla zdrowia serca! Co może wywołać?

Opracowała:
Źródło: Medicalxpress