Jakie suplementy przyjmować w czasie ciąży?

Jakie suplementy przyjmować w czasie ciąży?

Dodano: 
Kobieta w ciąży
Kobieta w ciąży Źródło: Unsplash / Fallon Michael
Uzyskanie odpowiednich składników odżywczych jest ważne na każdym etapie życia, ale ma szczególne znaczenie w czasie ciąży, ponieważ będziesz musiała odżywiać zarówno siebie, jak i swoje rosnące dziecko.

W czasie ciąży zapotrzebowanie na makroskładniki znacznie rośnie. Makroskładniki odżywcze obejmują węglowodany, białka i tłuszcze. Na przykład spożycie białka musi wzrosnąć z zalecanego 0,8 grama na kg masy ciała dla kobiet niebędących w ciąży do 1,1 grama na kg masy ciała dla kobiet w ciąży. Zapotrzebowanie na mikroelementy, w tym witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, rośnie jeszcze bardziej niż potrzeba makroskładników. Chociaż niektórzy ludzie są w stanie sprostać temu rosnącemu zapotrzebowaniu, dobrze zaplanowany plan żywieniowy bogaty w składniki odżywcze może być wyzwaniem dla innych.

Z jakich powodów należy brać suplementy w ciąży?

  • Niedobory składników odżywczych. Niektóre osoby mogą potrzebować suplementu po tym, jak badanie krwi ujawni niedobór witaminy lub minerału. Niedobór składników odżywczych, takich jak kwas foliowy, został powiązany z wadami wrodzonymi.
  • Hyperemesis gravidarum: To powikłanie ciąży charakteryzuje się silnymi nudnościami i wymiotami. Może prowadzić do utraty wagi i niedoborów składników odżywczych.
  • Ograniczenia żywieniowe. Kobiety przestrzegające określonej diety, w tym weganie i osoby z nietolerancją pokarmową i alergiami, mogą potrzebować suplementacji witaminami i minerałami, aby zapobiec niedoborom mikroelementów
  • Palenie. Chociaż jest niezwykle ważne, aby matki unikały papierosów w czasie ciąży, osoby, które nadal palą, mają zwiększoną potrzebę przyjmowania określonych składników odżywczych, takich jak witamina C i kwas foliowy.
  • Ciąże mnogie. Kobiety noszące więcej niż jedno dziecko mają większe zapotrzebowanie na mikroelementy niż kobiety niosące jedno dziecko. Suplementacja jest często konieczna, aby zapewnić optymalne odżywianie zarówno matki, jak i jej dzieci.
  • Mutacje genetyczne, takie jak MTHFR: MTHFR to gen, który przekształca kwas foliowy w formę, z której może korzystać organizm. Kobiety w ciąży z tą mutacją genu mogą wymagać suplementacji specjalną formą kwasu foliowego, aby uniknąć komplikacji.
  • Złe odżywianie. Kobiety, które nie dojadają lub wybierają pokarmy o niskiej zawartości składników odżywczych, mogą potrzebować suplementacji witaminami i minerałami, aby uniknąć niedoborów.

Jakie suplementy uważane są za bezpieczne w czasie ciąży?

1. Witaminy prenatalne. To multiwitaminy, które zostały specjalnie opracowane, aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na mikroelementy podczas ciąży.

2. Folian. Kwas foliowy to witamina B, która odgrywa integralną rolę w syntezie DNA, produkcji czerwonych krwinek oraz wzroście i rozwoju płodu.

3. Żelazo. Zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta w czasie ciąży, ponieważ objętość krwi matki wzrasta o około 45 proc.

4. Witamina D. Ta witamina rozpuszczalna w tłuszczach jest ważna dla funkcji odpornościowej, zdrowia kości i podziału komórek.

5. Magnez to minerał biorący udział w setkach reakcji chemicznych w organizmie. Odgrywa krytyczną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, mięśni i nerwów.

6. Imbir. Korzeń imbiru jest powszechnie stosowany jako dodatek przyprawowy i ziołowy. W formie suplementu jest stosowany w leczeniu nudności spowodowanych chorobą lokomocyjną, ciążą lub chemioterapią.

7. Olej rybny. Zawiera kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), dwa niezbędne kwasy tłuszczowe, które są ważne dla rozwoju mózgu dziecka.

8. Probiotyki. Biorąc pod uwagę zwiększoną ogólną świadomość zdrowia jelit, wielu przyszłych rodziców zwraca się ku probiotykom. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które są uważane za korzystne dla zdrowia układu pokarmowego.

9. Cholina. Cholina odgrywa istotną rolę w rozwoju mózgu dziecka i pomaga zapobiegać nieprawidłowościom mózgu i kręgosłupa.

Czytaj też:
Co zjeść po porodzie? 5 propozycji dobrych i zdrowych pokarmów