„Problem dla osób z otyłością polega na tym, że ich poziom leptyny jest zawsze wysoki, co może wpływać na reakcję na zakażenie COVID-19” – powiedziała dr Candida Rebello, główna autorka nowego artykułu, w którym śledzi się związek między otyłością i wirusem.
Hormon leptyny reguluje apetyt i metabolizm. Leptyna reguluje również komórki zwalczające infekcje. Leptyna jest wytwarzana przez komórki tłuszczowe oraz w mniejszym stopniu przez tkanki płuc. Im więcej tłuszczu ma dana osoba, tym więcej leptyny krąży w jej organizmie.
Podwyższony poziom leptyny utrudnia organizmowi zwalczanie infekcji w płucach i innych miejscach, powiedziała dr Rebello. Wysokie poziomy leptyny sprzyjają ogólnoustrojowemu stanowi zapalnemu o niskim stopniu nasilenia.
Jesteś otyły? Uważaj
„Jeśli cierpisz na otyłość, istnieje wiele podstawowych problemów zdrowotnych, które utrudniają walkę z infekcją COVID-19” – powiedział dr John Kirwan, dyrektor wykonawczy Pennington Biomedical i współautor recenzji. „Całe twoje ciało, w tym płuca, mogą być w stanie zapalnym. Twoja odpowiedź immunologiczna jest prawdopodobnie osłabiona, a pojemność płuc zmniejszona”.
„Dodaj wirusa, który dodatkowo osłabia zdolność organizmu do zwalczania infekcji, który może ograniczać zdolność organizmu do kontrolowania zapalenia płuc i masz przepis na katastrofę”.
Twórcy szczepionek przeciwko COVID-19 powinni wziąć pod uwagę stan obniżonej odporności wynikający z otyłości, podobnie jak podeszliby do wieku.
Naukowcy twierdzą, że rola leptyny w rozwoju COVID-19 wymaga badań wraz z białkami wirusowymi, które zmieniają układ odpornościowy osób z otyłością. Jedną z potencjalnych dróg leczenia może być lek zapobiegający reakcjom zapalnym wirusa.
Inną potencjalną drogą badań jest zbadanie, w jaki sposób prozapalna tkanka tłuszczowa u osób z otyłością może przyczyniać się do aktywacji mniejszej liczby komórek zwalczających infekcje i dlaczego te komórki szybciej umierają.