Naukowcy: Te popularne napoje zwiększają ryzyko udaru u kobiet po menopauzie

Naukowcy: Te popularne napoje zwiększają ryzyko udaru u kobiet po menopauzie

Dodano: 
Ból głowy
Ból głowy / Źródło: Fotolia / goodluz
Napoje dietetyczne cieszą się dużą popularnością. Chociaż wydaje nam się, że sięgają po nie wyłącznie młodzi ludzie, także osoby w średnim wieku lubią wypić napój napakowany sztucznymi słodzikami – szczególnie kobiety, które w ten sposób próbują ograniczyć spożycie kalorii. Okazuje się jednak, że ten nawyk może u nich zwiększyć ryzyko udaru mózgu – donosi Medical News Today.

Sztucznymi słodzikami naukowcy interesują się już od bardzo dawna. Powstało wiele badań na temat ich szkodliwego wpływu na organizm człowieka, a większość z nich była omawiana w kontekście dzieci i młodzieży – to one bardzo często sięgają po tego typu napoje. Jednak kolejną grupą, w której napoje dietetyczne są bardzo popularne, są kobiety. Panie chcą w ten sposób ograniczyć liczbę kalorii i zadbać o figurę. Większość napojów dietetycznych nie zawiera bowiem kalorii, choć są one bardzo słodkie. Zdawać by się mogło, że jest to idealne rozwiązanie. Najnowsze badanie wykazało, że sztucznie słodzone napoje bezalkoholowe mogą zwiększać ryzyko chorób serca i śmierci u kobiet po menopauzie. Badanie trwające ponad 10 lat i obejmujące dziesiątki tysięcy kobiet powiązało wzrost spożycia napojów dietetycznych ze zwiększonym ryzykiem udaru, chorób serca i śmierci. Związek między napojami dietetycznymi a udarem był najsilniejszy w przypadku udarów spowodowanych przez zablokowane tętnice, a w szczególności mniejszych naczyń krwionośnych.

Czytaj także:
8 szklanek, a może 2 litry? Ile wody dziennie powinniśmy pić?

Kobieto, uważaj na dietetyczne napoje!

Dane konieczne do tej analizy pochodziły z badań „Women's Health Initiative Observational Study”. Dotyczyły one kobiet po menopauzie, między 50. a 80. rokiem życia. Dane były gromadzone w latach 1993-1998, a następnie przed ponad 10 lat monitorowano stan zdrowia kobiet. Pytania w ankietach dotyczyły m.in. tego, jak często spożywały napoje dietetyczne w ciągu ostatnich 3 miesięcy. Później, dokonując swojej analizy starano się brać pod uwagę także inne czynniki wpływające na ryzyko udaru, takie jak wiek, palenie tytoniu i wysokie ciśnienie krwi.

Okazało się, że spożywanie dwóch lub więcej napojów dietetycznych na tydzień w porównaniu z jednym napojem (bądź wcale) wiązało się z:

  • 23-procentowym zwiększeniem ryzyka udaru,
  • o 31 procent większym ryzykiem udaru, który wynika z zakrzepu,
  • o 29 procent większym ryzykiem chorób serca (w tym zawału),
  • 16 procent zwiększonym ryzykiem śmierci z dowolnej przyczyny.

„Okazało się również, że wysokie spożycie napojów dietetycznych u kobiet po menopauzie bez chorób serca i cukrzycy wiąże się z ponad dwukrotnie podwyższonym ryzykiem udarów spowodowanych blokadami w małych tętnicach mózgu” – donosi Medical News Today. Co więcej, panie po menopauzie z otyłością, które piły dziennie dwa lub więcej dietetyczne napoje, miały również dwukrotnie większe ryzyko udaru niż kobiety, które piły mniej niż jeden na tydzień.

Ponieważ ograniczyli badanie do kobiet po menopauzie, naukowcy nie mogą powiedzieć, czy to samo dotyczy mężczyzn, czy kobiet przed menopauzą. Tu konieczne są dalsze badania.

Badacze podkreślają jednak, że odkrycia nie dowodzą, że napoje dietetyczne szkodzą sercu i układowi krążenia. Pokazują jednak, że lepiej ograniczyć ich spożycie, a najlepiej wykluczyć z diety, jeśli zależy nam na dobrym zdrowiu. Najlepszy wybór nieustannie stanowi zwykła woda.

Badania zostały opublikowane na łamach magazynu „Stroke”. Głównym autorem jest dr Yasmin Mossavar-Rahmani, profesor nadzwyczajny klinicznej epidemiologii i zdrowia populacji w College of Medicine Alberta Einsteina w Bronx.

Czytaj także:
Suplementy diety wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego

Źródło: Medical News Today

Czytaj także

 0