Napar, dzięki któremu wzmocnisz odporność, zrobisz z popularnych suszonych owoców, które często służą za przekąskę lub dodatek do ciast i deserów. Poznaj sprawdzony przepis.
Anijsmelk, czyli mleko anyżowe, to ulubiony napój Holenderek. Sięgają po niego zwłaszcza w okresie zimowym. Zresztą nie bez powodu. Mikstura ma wiele cennych właściwości. Wspomaga organizm w walce z infekcjami i nadprogramowymi...
Profilaktyka i leczenieCukrzycaOdchudzanieSkładniki odżywczeOdżywianie
Morwa biała od dawna jest obecna w ziołolecznictwie. Coraz częściej jej zalety dostrzegają również naukowcy i przedstawiciele medycyny tradycyjnej. Okazuje się bowiem że roślina ma mnóstwo cennych właściwości i może znaleźć zastosowanie...
Choroby płuc i układu oddechowegoStrefa PacjentaProdukty
Miodunka lekarska (Pulmonaria officinalis L., ziele płucne) to wyjątkowa roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. W Polsce można spotkać 4 gatunki miodunki. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze ma miodunka i przy jakich...
Naturalny olejek pichtowy (olejek jodłowy, Oleum Pini sibiricum) to olejek eteryczny pozyskiwany z jodły syberyjskiej białokorej oraz jodły pospolitej. Tradycyjnie stosowany jest m.in. w medycynie naturalnej przez mieszkańców dzikiej...
Rumianek lekarski to cenny surowiec zielarski, który wykorzystywany jest w medycynie naturalnej od wielu wieków. Tradycyjnie rumianek stosowany jest w postaci naparów m.in. na skórę i błony śluzowe. Napar z rumianku lekarskiego...
Suche morsowanie zyskuje na popularności. Może być jednak bardzo niebezpieczne, jeśli nie zachowujemy podstawowych środków ostrożności. Zobacz, na czym polega ta aktywność i jak się do niej dobrze przygotować.
Napar z rozmarynu i goździków działa niczym celna broń wymierzona prosto w zimowe infekcje. Ale ma jeszcze jedno niespodziewane i bardzo przyjemne zastosowanie.
Koper włoski to aromatyczne warzywo, które zaczyna zyskiwać dużą popularność w Polsce. Do niedawna koper włoski kojarzył się przede wszystkim z herbatkami na kolkę dla niemowląt oraz herbatkami na laktację dla kobiet karmiących. Poznaj...
Syrop ze świeżej mięty jest prosty w przygotowaniu. Warto zrobić go, by cieszyć się smakiem mięty lekarskiej, która przydaje się w wielu dolegliwościach. Syrop z mięty pomoże np. przy bólu brzucha i przeziębieniu. Sprawdź, jak...
Kozieradka pospolita (Trigonella foenum-graecum L., kozieradka lekarska) to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Kozieradka pospolita uprawiana jest niemal na całym świecie. Występuje także jako gatunek zdziczały. Jest to roślina...
Ten rosół nie bez powodu nazywany jest żydowską penicyliną. Złoty rosół, czyli goldene jojch to przysmak, który rozgrzewa i jest wsparciem m.in. przy leczeniu przeziębień. Tradycyjnie podaje się go z knedlami z macy.
Dieta elementarna to szczególny rodzaj diety. Ten model żywieniowy stosowany jest przede wszystkim w warunkach szpitalnych np. w fazie zaostrzenia choroby Crohna. Dieta elementarna znajduje zastosowanie głównie w chorobach jelit, jednak...
Ajurweda to ceniona na całym świecie tradycyjna medycyna indyjska. Podstawę ajurwedy stanowi holistyczne podejście do człowieka oraz jego związku z naturą i wszechświatem. Zgodnie z zasadami ajurwedy zachowanie homeostazy organizmu...
Bakterie probiotyczne mają korzystny wpływ na organizm człowieka. Przyczyniają się m.in. do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego oraz zapobiegają nadmiernemu rozrostowi chorobotwórczych drobnoustrojów, które w odpowiednich...
W produkcie, który miał zawierać jedynie naturalne składniki, znaleziono syldenafil, który jest popularnym składnikiem leków na potencję. Główny Inspektor Sanitarny (GIS) wydał ostrzeżenie w tej sprawie.
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) to wieloletnia roślina pnąca z rodziny konopiowatych, która nie jest wykorzystywana jedynie do produkcji piwa. Chmiel zwyczajny znajduje też wiele innych zastosowań m.in. w ziołolecznictwie oraz...
LekiChoroby układu pokarmowegoChoroby nowotworoweProdukty
Helicobakter pylori to bakteria, która odpowiada za ok. 80 procent zachorowań na raka żołądka. Czy infekcję da się wyleczyć siemieniem lnianym albo miodem?
Bez maku nie ma tradycyjnych świąt Bożego Narodzenia. Przynajmniej jeśli mówimy o ich kulinarnej stronie. Ale czy mak powinny jeść osoby na diecie odchudzającej? Odpowiadamy.
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. To czas, kiedy zwykle zapominamy o dobrych nawykach żywieniowych. Jemy dużo i nie do końca zdrowo, co źle wpływa na wątrobę. Zobacz, jakie produkty warto włączyć do menu, by wspomóc pracę tego...
Cynamon to nazwa stosowana w odniesieniu do przypraw pozyskiwanych z wielu różnych gatunków cynamonowca. W sumie jest ich około 250. Największą popularnością cieszą się jednak tylko dwa – cynamon cejloński oraz chiński (zwany również...