Makowce i ciasta z makiem. Swoje przepisy zdradził Andrzej Polan

Makowce i ciasta z makiem. Swoje przepisy zdradził Andrzej Polan

Dodano: 
Makowiec
Makowiec / Źródło: Pixabay / PhotoMIX-Company
Święta Bożego Narodzenia bez makowca? Nie wchodzi w rachubę. Do tej pory kupowałeś go w sklepie? A może podczas wieczerzy wybierałeś inne rodzaje ciast? Sprawdź, jak samodzielnie przyrządzić makowca i dlaczego warto sięgać po ciasta z makiem.

W kuchni „Dzień Dobry TVN” Andrzej Polan podzielił się swoim przepisem na idealnego świątecznego makowca. Jakiego maku należy użyć i jak go przygotować? – Mak namaczamy w wodzie przez noc – wyjaśnił.

Dlaczego warto jeść mak?

  • Każda porcja maku zawiera znaczną ilość kwasu linolowego, kwasu tłuszczowego omega-6, który zapewnia ochronę przed chorobami serca. Należy jednak zauważyć, że nadmierne ilości kwasów tłuszczowych omega-6 mogą nadal powodować szkodliwe skutki dla organizmu. Zaleca się zdrową równowagę kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, aby zachować zdrowie serca.
  • Mak zawiera zarówno żelazo, jak i fosfor, minerały niezbędne do utrzymania zarówno mięśni, jak i kości.
  • Nasiona maku zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który wspomaga układ trawienny w metabolizowaniu i płynnym przetwarzaniu spożywanego pokarmu, zapobiegając zaparciom i innym problemom trawiennym.
  • Wapń, żelazo i magnez to minerały potrzebne organizmowi do regulacji aktywności mózgu i rozwoju neuronów. Pomagają również w produkcji neuroprzekaźników.
  • Obfitość miedzi i żelaza w maku poprawia tworzenie czerwonych krwinek, co pomaga w zapobieganiu anemii i innych chorób związanych z krwią.
  • Zażywanie łyżeczki oleju z maku przed pójściem spać pomaga łagodzić objawy bezsenności poprzez relaksację.

Czytaj także:
Jak zrobić bigos idealny? To wcale nie jest takie proste

Opracowała:
Źródło: X-news / Zdrowie Wprost/foodfacts.mercola.com

Czytaj także

 0