Jak zrobić zdrowy napój wspomagający odporność? Najlepszy sposób na to, by nie zachorować jesienią

Jak zrobić zdrowy napój wspomagający odporność? Najlepszy sposób na to, by nie zachorować jesienią

Dodano: 
Napój na odporność
Napój na odporność Źródło:Shutterstock / Oleksandra Naumenko
Pół świata na ten „drink” mówi po prostu... shot na odporność. Choć nazwa ta nawiązuje do popularnych trunków, to zamiast tradycyjnego alkoholu jest w nim ocet jabłkowy. Co jeszcze potrzeba, by go przygotować?

Jeśli nie chcesz, by drobnoustroje chorobotwórcze zaatakowały twój organizm w sezonie na grypę zaczynającym się zwykle jesienią, to warto włączyć do jesiennego menu „zdrowy shot” o silnych właściwościach immunostymulujących.

Regularne picie kilku łyków takiego specyfiku może działać na nasz układ odporności dużo lepiej niż profilaktyczne połykanie pełnych chemii preparatów polecanych w reklamach – najlepiej przekonać się o tym na własnej skórze i wyrobić w sobie nawyk codziennego spożywania tego napoju, który może być pogromcą różnych patogenów powodujących popularne infekcje.

Przepis na... zdrowy shot stymulujący odporność organizmu (nie tylko) jesienią

Przepis: Shot na odporność

Błyskawiczny przepis na napój stymulujący system immunologiczny

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
2 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
100

Składniki

  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • ciepła woda (około 25 ml – 1 kieliszek)
  • sok wyciśnięty z połówki świeżej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z połówki świeżej cytryny
  • przyprawy: szczypta mielonego pieprzu kajeńskiego, cynamonu, czarnego pieprzu, kurkumy oraz soli morskiej
  • ocet jabłkowy (około 25 ml – 1 kieliszek)
  • odrobina startego korzenia imbiru

Sposób przygotowania

  1. Na początekZaczynamy od zmiażdżenia czosnku, a potem wypełniamy szklankę wszystkimi kolejnymi składnikami i dokładnie mieszamy.
  2. O czym warto pamiętać?Nie warto zapominać o silnie rozgrzewającym pieprzu kajeńskim (zawierającym kapsaicynę pomagającą np. udrożnić zatkany nos) oraz kurkumie, która ma działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
  3. Na koniecNapój możemy wypić bezpośrednio po przygotowaniu, a jeśli jego smak jest dla nas zbyt intensywny możemy go rozwodnić. Na zdrowie!

Czytaj też:
5 naturalnych sposobów na wzmocnienie odporności jesienią. O czym warto pamiętać?
Czytaj też:
Jabłko – najzdrowszy owoc świata? 10 właściwości prozdrowotnych
Czytaj też:
Jak zrobić dyniową kawę? Przepis na pumpkin spice latte – napój o smaku... jesieni