Wzmocnij kości. W tych produktach znajdziesz witaminę D

Wzmocnij kości. W tych produktach znajdziesz witaminę D

Dodano: 
Witamina, witamina D
Witamina, witamina D Źródło: Fotolia / ExQuisine
Witamina D, zwana też „witaminą słońca”, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jej niedobory prowadzą do krzywicy, częstych złamań i osteoporozy. Chociaż ludzki organizm potrafi wytwarzać ją sam, czasem nie potrafimy lub nie możemy stworzyć mu odpowiednich warunków.

Witamina D od kilku lat cieszy się ogromną popularnością. Chociaż lekarze i naukowcy od dawna wiedzą, jak ważną funkcję pełni w organizmie człowieka, my dopiero od jakiegoś czasu zaczęliśmy ją doceniać i suplementować.

Witamina D – funkcje

Witamina D zwiększa wchłanianie fosforu i wapnia oraz reguluje gospodarkę tych minerałów – to jej podstawowe zadanie. Jest niezbędna do zachowania dobrego zdrowia i mocnych kości. Ponadto jej prawidłowy poziom w organizmie człowieka pomaga walczyć z obniżonym nastrojem. Każdy rodzaj tkanki i komórki w ciele wykorzystuje witaminę D na swój sposób. Wiadomo, że pomaga regulować około 2000 genów, które kontrolują wszystko – od apetytu aż po funkcjonowanie układu odpornościowego.

Badania wykazały, że brak witaminy D może zwiększać ryzyko wystąpienia przewlekłych bólów głowy i raka pęcherza. Co ciekawe, odpowiednia ilości tej witaminy jest ściśle związana z poprawą pracy serca (zmniejsza ryzyko zawału i udaru) oraz chroni przed przeziębieniem i grypą.

Czytaj też:
Czego nie lubi mózg? Produkty spożywcze szkodliwe dla mózgu

Witamina D - dieta

Witamina D bywa nazywana witaminą słońca, ponieważ możemy wytwarzać ją sami, wystawiając skórę na działanie promieni słonecznych. Problem polega na tym, że słonecznych dni występuje w ciągu roku niewiele, a i wtedy nie zawsze może w pełni z nich korzystać. Dlatego tak ważna jest suplementacja witaminy D i zmiana nawyków żywieniowych.

Lista produktów bogatych w witaminę D:

  • olej z wątroby dorsza,
  • pieczarki,
  • miecznik,
  • jogurty,
  • łosoś,
  • halibut,
  • mleko,
  • tuńczyk,
  • sok pomarańczowy,
  • sardynki,
  • wątroba wołowa,
  • jajka,
  • niektóre płatki śniadaniowe.