Biała część arbuza
Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz B6, ale nie tylko dlatego warto ją jeść. Powinny po nią sięgać osoby, które zmagają się ze spadkiem libido. W badaniu z 2008 roku naukowcy z Texas A & M University odkryli, że skórka arbuza ma wysokie stężenie cytruliny, którą nasze ciało przekształca w aminokwas, korzystnie wpływający na krążenie. Kiedy krew sprawnie przepływa, ochota na seks wzrasta i łatwiej osiągnąć orgazm.
Skórka banana
Skórki z bananów zawierają wiele zdrowych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, które zapobiegają cukrzycy, chorobom serca i nowotworom. Wystarczy dobrze je umyć, zmiksować i dodać do koktajlu owocowo-warzywnego. Z pewnością wzbogacą smak napoju.
Łupiny cebuli
Te kruche i łamliwe łupiny cebuli, które większość z nas wyrzuca do kosza, bogate są w składniki odżywcze, takie jak kwercetyna czy pigment roślinny, który może zapobiegać zatykaniu tętnic, obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszyć stan zapalny. Nawet jeśli nie chcesz jeść łupiny, możesz czerpać korzyści zdrowotne, dodając skórki cebulowe do bulionu podczas gotowania zup i gulaszu. Efekt? Niezwykle aromatyczna zupa.
Czytaj też:
Ten sok chroni przed rakiem. Pijemy go bardzo rzadko
Skórki grejpfruta
Skórki grejpfrutowe są wypełnione pektyną – włóknem, które może obniżyć poziom cholesterolu. Jedzenie jej może wydawać się nieco dziwne, dlatego można wykorzystać ją w inny sposób. Wystarczy zetrzeć skórkę na tarce i posypać nią sałatkę i surówkę lub dodać do herbaty liściastej.
Czerstwy chleb
Poza ścieraniem go na tarce, żeby później panierować w nim kotlety, kromki czerstwego chleba można obtoczyć w jajku i podsmażyć na patelni.