Wyrzucasz tę część arbuza? Ona podnosi libido

Wyrzucasz tę część arbuza? Ona podnosi libido

Dodano: 
Arbuz
Arbuz Źródło: Fotolia / Maresol
W niemal każdym domu, pod zlewem znajduje się kosz na śmieci, w którym lądują wszystkie kuchenne odpadki, także te organiczne. Wyrzucamy dużo i bez zastanowienia. To dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele korzyści dla zdrowia może dać zjedzenie np. białej części arbuza, uznawanej przez niektórych za niejadalną.

Biała część arbuza

Zawiera bardzo dużo witaminy C oraz B6, ale nie tylko dlatego warto ją jeść. Powinny po nią sięgać osoby, które zmagają się ze spadkiem libido. W badaniu z 2008 roku naukowcy z Texas A & M University odkryli, że skórka arbuza ma wysokie stężenie cytruliny, którą nasze ciało przekształca w aminokwas, korzystnie wpływający na krążenie. Kiedy krew sprawnie przepływa, ochota na seks wzrasta i łatwiej osiągnąć orgazm.

Skórka banana

Skórki z bananów zawierają wiele zdrowych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, które zapobiegają cukrzycy, chorobom serca i nowotworom. Wystarczy dobrze je umyć, zmiksować i dodać do koktajlu owocowo-warzywnego. Z pewnością wzbogacą smak napoju.

Łupiny cebuli

Te kruche i łamliwe łupiny cebuli, które większość z nas wyrzuca do kosza, bogate są w składniki odżywcze, takie jak kwercetyna czy pigment roślinny, który może zapobiegać zatykaniu tętnic, obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszyć stan zapalny. Nawet jeśli nie chcesz jeść łupiny, możesz czerpać korzyści zdrowotne, dodając skórki cebulowe do bulionu podczas gotowania zup i gulaszu. Efekt? Niezwykle aromatyczna zupa.

Czytaj też:
Ten sok chroni przed rakiem. Pijemy go bardzo rzadko

Skórki grejpfruta

Skórki grejpfrutowe są wypełnione pektyną – włóknem, które może obniżyć poziom cholesterolu. Jedzenie jej może wydawać się nieco dziwne, dlatego można wykorzystać ją w inny sposób. Wystarczy zetrzeć skórkę na tarce i posypać nią sałatkę i surówkę lub dodać do herbaty liściastej.

Czerstwy chleb

Poza ścieraniem go na tarce, żeby później panierować w nim kotlety, kromki czerstwego chleba można obtoczyć w jajku i podsmażyć na patelni.

Źródło: Reader's Digest