Daktyle zawierają miedź, żelazo, potas, magnez, mangan, mnóstwo witamin z grupy B, w tym witaminę B6 (pirydoksyna), niacynę, kwas pantotenowy i ryboflawinę. Znajdziemy w nich także spore ilości witamin A i K oraz karotenów i luteiny. Są bogate w błonnik, dzięki czemu korzystnie wpływają na metabolizm. W dodatku są wyjątkowo słodkie. Ich wyjątkowy smak z pewnością ułatwi zmianę codziennych nawyków żywieniowych i wprowadzenie nowego rytuału – chodzi o spożywanie trzech daktyli każdego dnia. Zmiana niewielka, a korzyści dla zdrowia ogromne.
Jedno z badań z roku 2003 roku, opublikowane w „International Journal of Food, Sciences and Nutrition” sugeruje, że daktyle zawierają szeroką gamę niezbędnych składników odżywczych, które mają działanie przeciwnowotworowe i wspomagają układ odpornościowy. Oprócz 15 składników mineralnych znajdziemy w nich także 23 rodzaje aminokwasów i nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy i linolenowy. Ten wyjątkowy skład powoduje, że daktyle stają się niemalże „przekąską idealną”.
Czytaj też:
Jak zrobić naturalny antybiotyk? Potrzebujesz kilku składników
Czy trzeba jeść je kilogramami, żeby móc korzystać z ich dobroczynnych właściwości? Na szczęście nie. I dobrze, ponieważ są też wyjątkowo kaloryczne. Wystarczy jeść 3 daktyle dziennie.
Oto 6 pozywtynych skutków wprowadzenia do codziennej diety tych brązowych, pomarszczonych owoców:
-
Jedzenie daktyli daje bezpieczny i skuteczny zastrzyk energii. Chociaż są słodkie, nie powodują nagłego i drastycznego wzrostu cukru we krwi. Są też bezpieczniejsze niż kofeina, ponieważ nie podnoszą ciśnienia.
-
Spożywanie daktyli poprawia metabolizm. Przede wszystkim dlatego, że zawierają mnóstwo błonnika. Poza tym korzystnie wpływają na „dobre bakterie” w jelitach.
-
Wprowadzenie daktyli do codziennej diety poprawia odporność. Są bogate w magnez, miedź, mangan i selen. Ten ostatni, jak pokazują badania, skutecznie zapobiega nowotworom.
-
Daktyle są też bogatym źródłem żelaza, dlatego warto po nie sięgać, by uchronić się przed niedokrwistością.
-
Dzięki dużej zawartości potasu, daktyle korzystnie wpływają na pracę serca. Chociaż są słodkie, skutecznie obniżają poziom „złego cholesterolu”, który jest odpowiedzialny za wiele chorób układu krążenia.
-
Daktyle zawierają również dużo siarki, co pozwala walczyć z różnymi reakcjami alergicznymi. Są więc idealne dla alergików. Pod warunkiem, że nie są oni uczuleni właśnie na daktyle...
Czytaj też:
Przestań odmawiać sobie ziemniaków. One nie tuczą