Antyoksydantem w Hashimoto, czyli cudowne właściwości witaminy C

Antyoksydantem w Hashimoto, czyli cudowne właściwości witaminy C

Dodano: 
Zielony koktajl z warzyw i owoców
Zielony koktajl z warzyw i owoców Źródło: Fotolia / Autor: Dessie
Antyoksydanty, zwane także przeciwutleniaczami, to związki, które skutecznie zwalczają wolne rodniki. Każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem, wie, że żywność bogata w antyoksydanty powinna być nieodłącznym elementem naszej diety. Powinny o tym wiedzieć w szczególności osoby, które wyjątkowo potrzebują wsparcia antyoksydantów, np. chorzy na Hashimoto.

Antyoksydanty zyskały w ostatnim czasie na popularności. Coraz więcej się o nich mówi i coraz chętniej szukamy produktów, które je zawierają. Przeciwutleniacze naturalnie występują w produktach żywnościowych, ale większość z nich można też z powodzeniem suplementować. Antyoksydanty pełnią w naszym organizmie bardzo ważne funkcje, ponieważ usuwają nadmiar wolnych rodników, przeciwdziałają procesom starzenia i chronią przed rozwojem niektórych chorób, np. miażdżycy.

Istnieją tysiące substancji, które mogą działać jako przeciwutleniacze. Każdy ma swoją własną rolę i może współpracować z innymi, aby pomóc ciału pracować efektywnie. „Przeciwutleniacz” nie jest tak naprawdę nazwą substancji, ale raczej opisuje to, co może zrobić szereg substancji.

Antyoksydanty – rodzaje

Przykłady przeciwutleniaczy, które przyjmujemy z żywności, to:

  • witamina A,
  • witamina C,
  • witamina E,
  • beta–karoten,
  • likopen,
  • luteina,
  • selen,
  • mangan,
  • zeaksantyna.

Flawonoidy, flawony, katechiny, polifenole i fitoestrogeny są wszelkiego rodzaju przeciwutleniaczami i fitoskładnikami, a wszystkie one znajdują się w produktach roślinnych. Każdy przeciwutleniacz spełnia inną funkcję i nie jest wymienny z innym. Oznacza to, że należy prowadzić bardzo różnorodną dietę, by uchronić się przed niedoborami.

Antyoksydanty – właściwości

Przeciwutleniacze to substancje, które mogą zapobiegać lub spowalniać uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki, niestabilne cząsteczki wytwarzane przez organizm w reakcji na czynniki środowiskowe i inne. Są one czasami nazywane „wymiataczami wolnych rodników”. Większość przeciwutleniaczy pochodzi z produktów roślinnych. Ciało również produkuje niektóre antyoksydanty, znane jako endogenne przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze, które pochodzą z zewnątrz, są nazywane egzogennymi.

Czynniki, które zwiększają produkcję wolnych rodników w organizmie, mogą być wewnętrzne (np. stany zapalne) lub zewnętrzne (np. zanieczyszczenie powietrza, promieniowanie UV i dym papierosowy). Stres oksydacyjny, który pojawia się, gdy wolnych rodników jest za dużo, związany jest z chorobami serca, rakiem, artretyzmem, udarem, chorobami układu oddechowego, niedoborem odporności, rozedmą płuc, chorobą Parkinsona i innymi stanami zapalnymi lub niedokrwiennymi. Dlatego tak wiele mówi się o przeciwutleniaczach w kontekście choroby Hashimoto.

Ponieważ przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki w naszych ciałach, mają bardzo dobry wpływ na ogólny stan zdrowia.

Witamina C i Hashimoto

Na chorobę Hashimoto choruje w Polsce ponad 700 tysięcy osób. Przewlekłe, autoimmunologiczne zapalenie tarczycy jest poważną chorobą, której leczenie nie jest tak proste, jak mogłoby się wdawać. Chociaż istnieją właściwe leki, czyli tzw. lewotyroksyna, pacjenci często wspierają się także medycyną naturalną, a to dlatego, że dietoterapia daje niesamowite korzyści prozdrowotne w przypadku Hashimoto. Sygnały, które mogą świadczyć o chorobie Hashimoto to m.in.: zaburzenia miesiączkowania, problemy z zajściem w ciążę, niekontrolowany przyrost masy ciała, sucha i szorstka skóra, uczucie zimna, obniżenie nastroju i stany depresyjne. Początkowo objawy mogą być bardzo delikatne i łatwo je zbagatelizować, ponieważ większość z nich da się wytłumaczyć w prosty sposób.

Witamina jest niezbędna do biosyntezy kolagenu, metabolizmu białek, działa jako przeciwutleniacz i wzmacnia nasz układ odpornościowy, aby zapobiegać infekcjom, przeziębieniom i grypie. Stres oksydacyjny jest silnie związany zarówno z niedoczynnością tarczycy, jak i z nadczynnością tarczycy. Suplementacja przeciwutleniaczy okazuje się skuteczna u osób z niedoczynnością tarczycy. W jednym z badań naukowcy opisali 33 pacjentów z pierwotną niedoczynnością tarczycy, którzy zostali porównani z 26 zdrowymi grupami kontrolnymi. Podawanie witaminy C w większości przypadków łagodziły stres oksydacyjny. Dowody stresu oksydacyjnego w zaburzeniach tarczycy i rola przeciwutleniaczy stale rośnie.

Badania potwierdziły także, że suplementacja witaminą C ma działanie ochronne na uczenie się związane z niedoczynnością tarczycy i upośledzenie pamięci u młodych szczurów, które mogą być wyjaśnione przez działanie przeciwutleniające.

Witamina C – zapotrzebowanie

Zalecane dzienne dawki, według National Institutes of Health, wynoszą:

Wiek Zalecana dawka
Dzieci poniżej 6. miesiąca życia 40 mg
Dzieci w wieku 7-12 miesięcy 50 mg
Dzieci od 1. do 3. roku życia 15 mg
Dzieci od 4. do 8. roku życia 25 mg
Dzieci od 9. do 13. roku życia 45 mg
Chłopcy w wieku od 14 do 18 lat 75 mg
Dziewczynki w wieku od 14 do 18 lat 65 mg
Dorośli mężczyźni 90 mg
Dorosłe kobiety 75 mg
Kobiety w ciąży 85 mg
Kobiety karmiące 120 mg

Czytaj też:
Chorujesz na Hashimoto? Powinieneś sięgnąć po to zioło

Źródło: Thyroid Advisor