Gotuj na zdrowie

Gotuj na zdrowie

Dodano: 
W naczyniach ze szkła żaroodpornego Termisil można gotować zdrowo i smacznie. Ich używanie pozwala zaoszczędzić czas i uchronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów.

Moda na zdrowie i ekologię wpisała się w życie współczesnych pokoleń. Chcemy, by jedzenie było dietetyczne i niebanalne. Poszukujemy nowych smaków, czystych, niczym niezakłóconych i bez chemii. Dlatego coraz większą popularność w kuchni zyskują naczynia ze szkła żaroodpornego: garnki, brytfanny, salaterki, naczynia do zapiekania, dzbanki i szklanki. Konsumenci cenią szkło w kuchni za jego właściwości pozwalające chronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów oraz zachować ich naturalny smak i zapach.

Szkło ma historię sięgającą kilkunastu tysięcy lat. Najstarsze przedmioty wykonane częściowo ze szkła mają ok. 9 tys. lat. Prawdopodobnie jego wynalezienie zawdzięczamy przypadkowemu dostaniu się piasku na powierzchnię przedmiotów glinianych przed ich wypaleniem. W Polsce do rozkwitu produkcji szkła doszło w XVIII i XIX w. Pod koniec XIX wieku rozwinęła się na ziemiach polskich produkcja na skalę przemysłową. Jedną z fabryk o długoletniej tradycji jest „Termisil” Huta Szkła Wołomin, która powstała w 1905 r. Naczynia ze szkła żaroodpornego nie tylko zapewnią doskonałe efekty kulinarne, ale także ograniczą czas spędzony w kuchni. Produkty ze szkła są nowoczesne i eleganckie. Przyczyniają się też do ochrony środowiska. Podlegają pełnemu recyklingowi, a w procesie wytopu szkła zużywa się mniej energii i obniża się emisję dwutlenku węgla do atmosfery w porównaniu z produkcją innych surowców. Termiczne szkło Termisil jest odporne na działanie temperatur (od -50 do +500°C). Gładka powierzchnia ułatwia utrzymanie naczynia w czystości i umożliwia mycie go w zmywarce. Twardość i wysoka odporność mechaniczna zapewniają wytrzymałość na zarysowania i matowienie naczyń zmywanych w tych urządzeniach.

Naczynia żaroodporne Termisil są bezpieczne i zdrowe – również dla alergików. Potrawy w nich przygotowane można podać na stół po wyjęciu z piekarnika czy z kuchenki. Gotowanie w szkle właściwie nie wymaga tłuszczu, dania są znacznie mniej kaloryczne. Szkło Termisil to więcej niż szkło! Jest idealnym partnerem w gotowaniu. W jednym naczyniu można potrawę przygotować, upiec, podać, przechować i podgrzać, a potem włożyć puste do zmywarki. Zapewnia to wygodę i oszczędność czasu.

Czytaj także

 0