Przełomowe odkrycie naukowców. Uczucie sytości na zawołanie

Przełomowe odkrycie naukowców. Uczucie sytości na zawołanie

Dodano:   /  Zmieniono: 2
Przełomowe odkrycie naukowców. Uczucie sytości na zawołanie (fot. sxc.hu) / Źródło: FreeImages.com
Brytyjscy badacze stworzyli związek chemiczny, który dodawany do żywności wywołuje uczucie sytości. Stworzona substancja może ułatwić kontrolę nad przyrostem masy ciała i wpłynąć na zmniejszenie ilości spożywanego jedzenia.
Do swojego odkrycia naukowcy wykorzystali związek chemiczny produkowany w ludzkich jelitach poprzez podział błonnika.

Najtrudniejszym elementem badań było znalezienie sposobu na wprowadzenie związku do jelita grubego. Samodzielne dodanie substancji do pożywienia nie przyniosłoby skutku, gdyż zostałaby zbyt wcześnie strawiona. Badaczom udało się powiązać związek z naturalnym węglowodanem, który występuje w roślinach. Dzięki temu substancja uwolniła się dopiero w jelicie grubym.

Ochotnicy sprawdzając skuteczność odkrycia, odczuwali jego faktyczne działanie. Jak podkreślają naukowcy, aby substancja wywarła efekt musi być regularnie spożywana.

 rk, tvp.info, bbc.com
 2

Czytaj także