Lubisz jajka? Grozi ci ta choroba. I wcale nie chodzi o miażdżycę
Przeprowadzone we współpracy z Chińskim Uniwersytetem Medycznym i Uniwersytetem Katarskim badanie podłużne (1991–2009) jest pierwszym, w którym oceniano spożycie jaj na dużej próbie dorosłych Chińczyków.
Okazało się, że osoby, które regularnie spożywały jedno lub więcej jaj dziennie (co odpowiada 50 gramom), zwiększały ryzyko cukrzycy o 60 procent.
Cukrzyca – poważna choroba cywilizacyjna
Ponieważ częstość występowania cukrzycy w Chinach przekracza obecnie 11 proc. – powyżej średniej światowej wynoszącej 8,5 proc. – cukrzyca stała się poważnym problemem zdrowia publicznego. Ekonomiczny wpływ cukrzycy jest również znaczący, stanowiąc 10 procent światowych wydatków na zdrowie (760 miliardów dolarów). W Chinach koszty związane z cukrzycą przekroczyły 109 miliardów dolarów.
Dieta jest znanym i modyfikowalnym czynnikiem, który przyczynia się do zachorowania na cukrzycę typu 2, dlatego ważne jest zrozumienie szeregu czynników dietetycznych, które mogą wpływać na rosnącą częstość występowania tej choroby.
Chociaż często dyskutuje się o związku między jedzeniem jajek a cukrzycą, to badanie miało na celu ocenę długoterminowego spożycia jajek przez ludzi i ryzyka zachorowania na cukrzycę, określanego na podstawie stężenia glukozy we krwi na czczo.
Efekt był również wyraźniejszy u kobiet niż u mężczyzn. Potrzeba jednak więcej badań, aby wykazać związki przyczynowe.