Lekarze wskazują, że niechętnie udzielamy pomocy osobom, których zachowanie wskazuje na spożycie alkoholu. Zdarza się jednak, że jest to objaw zaburzenia lub choroby. Może wystąpić w przypadku znaczącego spadku poziomu cukru we krwi. Mówimy wtedy o hipoglikemii.
Hipoglikemia, czyli niedocukrzenie oznacza poziom cukru we krwi poniżej 70 miligramów na decylitr osocza (70 mg/dl). Ciężka postać hipoglikemii występuje gdy stężenie glukozy we krwi spada poniżej 54 mg/dl. Może prowadzić do utraty przytomności. Konieczna jest wtedy interwencja lekarza. Hipoglikemia najczęściej zdarza się w przypadku cukrzycy, zarówno typu 1, jak i typu 2. Przyczyną jest zwykle nieprawidłowe dawkowanie insuliny. Wśród innych powodów hipoglikemii wymienia się: intensywny wysiłek fizyczny oraz niewłaściwą dietę.
Ogólne objawy hipoglikemii
Do ogólnych objawów niedocukrzenia zalicza się:
- napady silnego głodu,
- nudności,
- ból głowy,
- drżenie rąk,
- mrowienie wokół ust,
- kołatanie serca,
- potliwość.
Niedobór glukozy w ośrodkowym układzie nerwowym może powodować takie objawy, jak:
- zmiany w zachowaniu przypominające upojenie alkoholowe,
- zaburzenia mowy,
- rozkojarzenie,
- zaburzenia koncentracji,
- zaburzenia widzenia,
- bóle i zawroty głowy,
- utratę przytomności,
- drgawki,
- senność,
- śpiączkę.
Jak postąpić w przypadku wystąpienia hipoglikemii?
Osobie, u której wystąpiły objawy niedocukrzenia, należy podać coś do jedzenia. Najlepiej, jeśli zawierają cukry proste. Może to być:
- słodki napój,
- łyżeczka miodu lub dżemu,
- owoc (banan, jabłko),
- można też podać płynną glukozę w saszetkach, która jest do kupienia w aptekach.
Jeśli objawy glikemii nie ustępują, należ przyjąć kolejną porcję zalecanych produktów. Można dać też takiej osobie kanapkę z wędliną. Należy unikać spożywania produktów zawierających tłuszcze, np. czekolady, wafelków, batonów, chleba z masłem czy innym tłuszczem. Nie zaleca się również podawania w takich przypadkach cukierków, gdyż nie wiadomo, ile zawierają cukru, ponadto wolno się rozpuszczają i mogą spowodować zadławienie w razie utraty przytomności.
Jeśli jest taka możliwość, osobie z objawami hipoglikemii należy zmierzyć poziom glukozy za pomocą glukometru. Przy wyniku poniżej 54 mg/dl (3 mmol/l) lub jeśli stan się pogarsza i dojdzie do utraty przytomności, należy ułożyć chorego w tzw. pozycji bezpiecznej i natychmiast wezwać pogotowie ratunkowe. Długo utrzymująca się utrata przytomności w wyniku niedocukrzenia może prowadzić do śpiączki.
Czytaj też:
Utrata przytomności – przyczyny i pierwsza pomoc. Czym omdlenie różni się od zasłabnięcia?Czytaj też:
Skurcze palców u stóp mogą wskazywać na poważne choroby. Na liście jest cukrzyca