Nowy czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Wnioski naukowców szokują

Nowy czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Wnioski naukowców szokują

Dodano: 
Pobieranie próbki krwi z palca do badania poziomu cukru
Pobieranie próbki krwi z palca do badania poziomu cukru Źródło:Freepik
Cukrzyca typu drugiego jest uznawana za problem cywilizacyjny. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że w 2035 roku z tym schorzeniem zmagać się będzie już ponad 590 milionów ludzi na świecie. Dlatego naukowcy nie ustają w wysiłkach, by lepiej zrozumieć mechanizm powstawania choroby. Tym razem eksperci zidentyfikowali nowy czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Ich wnioski są zaskakujące.

Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju cukrzycy typu drugiego. Powstawaniu schorzenia sprzyja między innymi brak aktywności fizycznej, nadwaga i otyłość, a także stres oraz niewłaściwa dieta. I wbrew pozorom nie chodzi wyłącznie o spożywanie dużych ilości cukru. Naukowcy odkryli, że prawdopodobieństwo wystąpienia choroby zwiększa jedzenie dużych ilości zupełnie innego produktu, który nie kojarzy się ze słodkimi przysmakami.

Spożywanie soli a ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego

Specjaliści z Uniwersytetu Tulane przeprowadzili badanie z udziałem 400 tysięcy osób. Przeanalizowali dane dotyczące spożywania soli przez uczestników i obserwowali ich przez kolejne 11 lat. Eksperci odnotowali w tym czasie 13 tysięcy przypadków cukrzycy typu drugiego. Okazało się, że ludzie, którzy używali soli czasami, zwykle lub zawsze byli bardziej narażeni na rozwój choroby w porównaniu do osób z grupy kontrolnej (jej członkowie nigdy nie stosowali przyprawy lub sięgali po nią bardzo rzadko). Ryzyko było wyższe odpowiednio o 13, 20 i 39 procent (rosło wraz ze zwiększaniem ilości soli obecnych w diecie).

– Wiemy już, że ograniczenie soli może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia tętniczego. Przeprowadzone badanie po raz pierwszy pokazuje, że rezygnacja z używania przyprawy może również pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2 – powiedział główny autor badania, dr Lu Qi z Uniwersytetu Tulane.

Trzeba przeprowadzić kolejne analizy, by ustalić, dlaczego wysokie spożycie soli może być powiązane z większym ryzykiem cukrzycy typu 2. Doktor QI uważa, że przyprawa zachęca ludzi do jedzenia większych porcji codziennych posiłków, co prowadzi do powstawania nadwagi i otyłości. Badanie wykazało istnienie istotnych zależności między częstym spożywaniem soli a wyższym BMI (Body Mass Index) i większym stosunkiem talii do bioder.

Gdzie znajdziemy sól?

Źródłem soli w diecie są nie tylko słone przekąski, ale również inne produkty, na przykład wędliny, pieczywo, konserwy, mrożonki, sery, soki warzywne czy płatki śniadaniowe. W zasadzie trudno wymienić artykuł spożywczy, w którym opisywana przyprawa nie występuje. Dlatego tak ważne jest to, by na co dzień zrezygnować z dosalania potraw na talerzu, a także kupowania wysoce przetworzonych gotowych dań. Przyjmuje się, że bezpieczna dawka soli wynosi około 5 gramów.

Czytaj też:
Cukrzyca typu 2 skraca życie. Naukowcy podają przerażające liczby
Czytaj też:
Pokaż swoją twarz, a powiem ci, co jesz. Zobacz, jak dieta wpływa na wygląd


  • Partner serwisu
  • Boehringer Ingelheim