-
Nadmiar cukrów prostych, słodkie napoje i brak warzyw. Czym skutkuje taka dieta?
Cukrzyca typu 2 jest już powszechnym problemem. Z nadwagą lub otyłością zmaga się większość dorosłych. Tendencję wzrostową widać też wśród dzieci. Tymczasem nadmiar masy ciała to nie tylko kompleksy – to ryzyko wystąpienia wielu...
Doniesienia naukoweZdrowie Wideo -
Dobra wiadomość dla cukrzyków. Powstały tabletki z insuliną
Osoby zmagające się z cukrzycą z pewnością czekają na rozwiązanie, które umożliwi im rozstanie się z igłami. Wykonywanie zastrzyków to przecież nic przyjemnego. Naukowcom udało się wynaleźć tabletkę z insuliną, która mogłaby zastąpić...
Doniesienia naukoweZdrowie -
5 naturalnych produktów, które obniżają poziom cukru we krwi
Hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi, wymaga szybkiej rekacji. Chorzy na cukrzycę często przyjmują leki, które pomagają im zapanować nad poziomem cukru we krwi. Warto jednak pamiętać, że istnieje kilka produktów, które w...
PoradyZdrowie -
Glukoza – co to jest i czy ma dobry wpływ na zdrowie?
Glukoza kojarzy nam się na ogół z czymś niezdrowym, a to za sprawą określenia, które często używane jest wśród cukrzyków – „wysoki poziom glukozy we krwi”. Czym tak naprawdę jest glukoza i dlaczego każdy z nas jej potrzebuje?
Doniesienia naukoweZdrowie -
Odkryto przyczynę cukrzycy? Winny pigment obecny niemal we wszystkich produktach
W pilotażowym badaniu zespół naukowców z Uniwersytetu w Teksasie odkrył, że istnieje związek między dwutlenkiem tytanu pochodzącym m.in. z kosmetyków, farmaceutyków i wielu produktach spożywczych, a zachorowaniem na cukrzycę typu 2.
ZdrowieBadaniaChorobyOdżywianieProdukty -
Podatek od cukru w ramach walki z otyłością. W Polsce pojawi się nowa danina?
Wielka Brytania chce promować zdrowy styl życia i walczyć z otyłością poprzez wprowadzenie nowego podatku od napojów słodzonych. Czy na taki krok zdecydują się również polskie władze?
-
Tak twoje ciało sygnalizuje, że jesz za dużo cukru
Każdego dnia spożywasz mnóstwo cukru. Może ci się wydawać, że go ograniczasz, ponieważ nie słodzisz kawy czy herbaty i unikasz czekoladek. Musisz jednak wiedzieć, że cukier jest dodawany do wielu produktów spożywczych już na etapie...
ZdrowieAktywność fizycznaPoradyDietyOdchudzanie -
Spędzasz całe dnie w pracy? 4 sposoby, by zachować dobrą formę i schudnąć
Nie ma co się oszukiwać - większość z nas spędza dzień w pozycji siedzącej. Badania wykazały, że przebywanie przez dłuższy czas na siedząco wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2 i zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca czy...
ZdrowiePoradyOdchudzanie -
Cukrzyca – pandemia XXI wieku
Z powodu cukrzycy co sześć sekund umiera na świecie jedna osoba. W Polsce cierpi na nią ok. 3 mln osób, z czego kilkaset tysięcy nie zdaje sobie z tego sprawy, bo objawy przez wiele lat są niewidoczne. Przed chorobą chronią ruch i...
ZdrowieAgnieszka Fedorczyk
-
Cukrzyca – cichy zabójca
Powikłania cukrzycy W definicję cukrzycy są wpisane powikłania i to właśnie one są najbardziej niebezpieczne dla chorego. W tej chorobie poziom cukru we krwi jest przewlekle podwyższony, a to powoduje uszkodzenia ważnych dla życia...
PoradyZdrowieAgnieszka Fedorczyk
-
Gorzki cukier
Dlaczego chorujemy na cukrzycę – przyczyny Typowy polski diabetyk ma skończone 63 lata, nadwagę, podwyższoną wartość hemoglobiny glikowanej (wskaźnik, który pozwala stwierdzić, jakie było stężenie glukozy we krwi w ostatnich trzech...
ZdrowieAgnieszka Fedorczyk
-
Powikłaniom cukrzycy można zapobiec
Wielu chorych początkowo lekceważy diagnozę. Rzadko kto zdaje sobie sprawę z tego, że z powodu powikłań cukrzycy umiera więcej osób niż w wyniku HIV/AIDS, gruźlicy i malarii. Dzięki zmianie trybu życia i nowoczesnym lekom można zapobiec...
Zdrowie -
Przełom w leczeniu cukrzycy?
Można chorym na cukrzycę nie refundować leku, który tylko obniża poziom cukru, bo są inne, które działają podobnie. Ale brak refundacji leku, który zmniejsza ryzyko zgonu o 40 proc., może oznaczać, że duża część chorych znacznie...
Zdrowie -
Cukier wpływa na rozwój nowotworów? Przełomowe wyniki badań naukowców
Naukowcy odkryli, że spożywanie dużej ilości cukru może pobudzić komórki rakowe i uczynić nowotwory znacznie bardziej agresywnymi.
Zdrowie -
Będzie nowy podatek od niezdrowej żywności? Ministerstwo Finansów komentuje
„Dziennik Gazeta Prawna” poinformował, że Ministerstwo Finansów analizuje, jak obłożyć specjalnym podatkiem towary zawierające duże ilości cukru, soli czy szkodliwych tłuszczów. Resort zaprzecza, jakoby prowadził w tej sprawie...
-
Cukier, który nie krzepi
Powikłania cukrzycy związane z zaburzeniami krążenia to pierwsza przyczyna zgonów w Polsce. Są nowoczesne leki, mamy dla nich rekomendacje, lecz brak refundacji powoduje, że dostępne są dla ograniczonej liczby pacjentów.
ZdrowieAgnieszka Fedorczyk
-
Sprawa wagi ciężkiej
Naukowcy odkrywają kolejne choroby, których przyczyną jest otyłość. I błędy, jakie popełniamy przy odchudzaniu.
Agnieszka Fedorczyk
-
Medycyna przyszłości
Innowacje w medycynie to nie tylko przełomowe terapie. To także tworzenie nowych obszarów terapeutycznych na bazie już istniejących dziedzin medycznych i nowe sposoby aplikacji leków.
Innowacje i farmacjaLekiZdrowie -
Cukrzyca bez powikłań sercowych
Nowoczesne leczenie cukrzycy to takie, które nie tylko stabilizuje u chorych poziom glukozy, ale także zmniejsza u nich ryzyko zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych.
Innowacje i farmacjaZdrowieAgnieszka Fedorczyk
-
Cukrzyca: możliwe jest skutecznie zapobieganie powikłaniom
Odpowiednia terapia cukrzycy to nie tylko utrzymanie poziomu glukozy na optymalnym poziomie, ale także przeciwdziałanie powikłaniom. Na rynku dostępne są terapie, które mogą zmienić los chorych i skutecznie zapobiegać rozwojowi powikłań...
Zdrowie -
Serce diabetyka
Najczęstszą przyczyną zgonów wśród chorych na cukrzycę są powikłania sercowo-naczyniowe. W wielu krajach UE dostępny jest przełomowy lek, który zmniejsza to ryzyko.
Agnieszka Fedorczyk