Ten napój uchodził za bardzo zdrowy. Teraz dowiedziono, że zwiększa cholesterol

Ten napój uchodził za bardzo zdrowy. Teraz dowiedziono, że zwiększa cholesterol

Dodano: 
Napój
Napój Źródło:Pexels / Dominika Roseclay
Podwyższony poziom cholesterolu może zwiększać ryzyko chorób serca i innych chorób przewlekłych. Na jego stan ma wpływ dieta.

W nowych badaniach opublikowanych w International Journal of Obesity naukowcy wykazali, że spożycie mleka wiąże się z poziomem cholesterolu. Jednak dużo zależy od tego, czy dany człowiek ma gen trawienia laktozy.

Picie mleka a trawienie laktozy

Mleko jest złożonym pokarmem. Niektórzy z nas mają trudności z trawieniem laktozy – cukru naturalnie występującego w mleku. Osoby z nietolerancją laktozy mogą mieć objawy trawienne podczas spożywania produktów mlecznych, co może prowadzić do picia mniejszej ilości mleka. Przyglądając się konkretnym czynnikom genetycznym, naukowcy byli w stanie ustalić wpływ picia mleka na ogólny poziom cholesterolu.

Wyniki badań

Naukowcy wykazali, że osoby z czynnikami genetycznymi niezbędnymi do rozkładu laktazy miały niższy poziom cholesterolu HDL („dobrego”) i LDL („złego”) w porównaniu do osób, które nie mają genów trawiących mleko. Osoby, które miały gen trawiący laktozę, miały również nieco wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) niż osoby, które nie miały tego genu. Osoby, które piły więcej mleka, miały o 14% mniejsze ryzyko rozwoju choroby wieńcowej (CHD) niż osoby, które piły mniej mleka. Nie znaleziono bezpośredniego związku między spożyciem mleka a cukrzycą typu 2.

Jednak naukowcy uważają, że niektóre ze składników mleka mają korzystny wpływ na serce. Dodatkowo cukry znajdujące się w mleku mogą być fermentowane w jelitach, co może obniżyć tempo powstawania cholesterolu. Sugeruje się więc, aby ludzie, którzy nie trawią laktozy włączyli do diety inne produkty mleczne, takie jak masło i ser. Chociaż te produkty również mogą zawierać laktozę, jej ilości są o wiele mniejsze.

Czytaj też:
Czym zastąpić mleko? Poznaj zamienniki mleka krowiego