Czy kiedykolwiek doświadczyłeś dziwnego smaku wody po tym, jak przez jakiś czas znajdowała się w plastikowej butelce? Wydaje się, że mogą mieć na to wpływ „pozostałości” z butelki – jakkolwiek podejrzanie to brzmi.
Toksyczne chemikalia uwalniane z plastiku
Dwóch chemików z Uniwersytetu w Kopenhadze wykryło ponad 400 różnych substancji w plastikowych butelkach i ponad 3500 substancji pochodzących z kapsułek do zmywarek. Duża część z nich jest nieznana i nie wiadomo, jaką wykazują toksyczność.
Przetestowano trzy różne rodzaje butelek do picia, z których wszystkie można znaleźć w ogólnodostępnych duńskich sklepach. Według producentów dwie butelki wykonane były z biodegradowalnego tworzywa sztucznego. Użyto zarówno nowych, jak i mocno wysłużonych butelek. Były one testowane zarówno przed, jak i po myciu oraz dodatkowym płukaniu w wodzie z kranu.
„Byliśmy zaskoczeni dużą ilością substancji chemicznych, które znaleźliśmy w wodzie po 24 godzinach w butelkach. W wodzie znajdowały się setki substancji – w tym substancje, których nigdy wcześniej nie znaleziono w plastiku, a także substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia” – powiedziałJan H. Christensen z Uniwersytetu Kopenhaskiego.
Zmywarka pogarsza sprawę
„Najbardziej toksyczne substancje pojawiły się po tym, jak butelka była w zmywarce – prawdopodobnie dlatego, że mycie niszczy plastik, a tym samym zwiększa wypłukiwanie” – wyjaśniła autorka Selina Tisler z Wydziału Nauk o Roślinach i Środowisku.
W nowych butelkach wielokrotnego użytku po dodatkowym płukaniu w wodzie pozostało blisko 500 różnych substancji. Ponad 100 z tych substancji pochodziło z samego plastiku. Naukowcy podejrzewają, że producenci butelek dodają tylko niewielką część znalezionych substancji celowo. Większość z nich powstała nieumyślnie albo podczas procesu produkcyjnego, a inne mogły zostać przekształcone z innych substancji.
Potrzeba większej wiedzy o plastiku
Naukowcy wyrazili zadowolenie, że coraz częściej mówi się o problemie zanieczyszczeń plastikiem, a wiele krajów zmierza ku lepszej regulacji przepisów w tym zakresie. Według nich badanie pokazuje, jak niewielka jest nasza wiedza odnośnie chemikaliów, z którymi stykamy się na co dzień i produktów, w których przechowujemy żywność. Wyniki badania opublikowano w Journal of Hazardous Materials.
– Tylko dlatego, że te substancje są w wodzie, nie oznacza to, że woda jest toksyczna i wpływa na nas, ludzi. Ale problem polega na tym, że po prostu nie wiemy – wyjaśniła Selina Tisler. – Chociaż nie możemy jeszcze powiedzieć, jak substancje w butelkach wielokrotnego użytku wpływają na nasze zdrowie, w przyszłości będę używał butelek szklanych lub wysokiej jakości ze stali nierdzewnej – dodał Jan H. Christensen.
Czytaj też:
Te 5 nawyków wydłuża zdrowie o 10 lat – twierdzą naukowcyCzytaj też:
Naturalne środki czystości – jak działają, czy są skuteczne i jak przygotować je w domu?