Badanie: Mikroby w jelitach są powiązane z osobowością

Badanie: Mikroby w jelitach są powiązane z osobowością

Dodano: 
Baterie mikrobiomu jelitowego
Baterie mikrobiomu jelitowego Źródło:Shutterstock
Wstępne odkrycia badacza z Uniwersytetu Clarkson wykazały, że istnieją bakterie jelitowe powiązane z naszą energią oraz poziomem zmęczenia.

W jelitach żyją tysiące bakterii, tworząc tak zwany mikrobiom jelitowy. Liczba każdego rodzaju bakterii zależy od wielu czynników, takich jak stan zdrowia, nawyki żywieniowe, a nawet poziom aktywności fizycznej. Profesor fizykoterapii na Uniwersytecie Clarkson, Ali Boolani postanowił sprawdzić, czy istnieją unikalne metabolomy (zestawy wszystkich metabolitów obecnych w organizmie) powiązane z czterema specyficznymi, wyodrębnionymi przez badaczy cechami.

Badania nad mikrobiomem jelitowym: czy jest powiązany z osobowością?

W badaniu eksploracyjnym przeanalizowano korelację między energią psychiczną (ME), zmęczeniem psychicznym (MF), energią fizyczną (PE), zmęczeniem fizycznym (PF) a mikrobiomem jelitowym. Cztery nastroje zostały ocenione za pomocą ankiety, z kolei mikrobiom jelitowy i metabolom zostały określone odpowiednio na podstawie analizy 16S rRNA i analizy metabolomicznej nieukierunkowanej. W badaniu wzięło udział 20 osób około 30 roku życia.

Wstępne odkrycia wykazały, że różne bakterie i metabolomy były powiązane z każdą z wyodrębnionych cech. Jedna z bakterii była powiązana z trzema na cztery cechami, ale żadna nie wykazała powiązania ze wszystkimi na raz. Wyniki potwierdzają poprzednią pracę profesora Boolani, która wykazała, że energia psychiczna, zmęczenie psychiczne, energia fizyczna i zmęczenie fizyczne to cztery różne biologiczne „nastroje”.

Komentarz autora badań

„Te nowe odkrycia popierają moją poprzednią pracę, w której donosiłem, że uczucie energii jest związane z procesami metabolicznymi, podczas gdy uczucie zmęczenia jest związane z procesami zapalnymi”, mówi Boolani. Wyniki badań sugerują, że poziom energii i zmęczenia może być definiowany przez odrębne społeczności bakteryjne, które nie są skorelowane z dietą. Potrzebne są większe badania, aby potwierdzić te odkrycia.

Czytaj też:
Najzdrowsza dieta świata może narażać na pestycydy. Ważne ustalenia naukowców
Czytaj też:
Zidentyfikowano wariant genu, który chroni przed COVID-19

Opracowała:
Źródło: Neuro Science News