Glutamina bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wspomaga zachowanie integralności błony śluzowej jelita cienkiego oraz zapobiega atrofii kosmków jelitowych. Jest wykorzystywana w leczeniu zespołu jelita drażliwego oraz choroby wrzodowej żołądka. Stwierdzono, że stanowi źródło energii dla komórek, które wyścielają wnętrze przewodu pokarmowego i dzięki temu uczestniczy w procesie odnowy błony śluzowej jelit. Badania wykazały, że u osób z zespołem jelita drażliwego doustna suplementacja glutaminą znacznie zmniejszyła dolegliwości związane z chorobą.
Co to jest glutamina?
Glutamina to aminokwas będący amidem kwasu glutaminowego. Należy do grupy aminokwasów endogennych, a więc takich, które nasz organizm może sam syntetyzować. Występuje w naszym organizmie w największej ilości, stanowi około 50–60 proc. całej puli wolnych aminokwasów.
Prawidłowe stężenie glutaminy w organizmie
Stężenie glutaminy w tkance mięśniowej, która jest głównym producentem tego aminokwasu, wynosi około 20–30 mM, w komórkach mózgu waha się w granicach 6-11 mM, natomiast w osoczu wynosi 0,5-0,8 mM.
W jakich produktach możemy znaleźć glutaminę?
Około 60 proc. glutaminy produkowane jest przez nasz organizm, natomiast pozostałe 40 proc. dostarczane jest wraz z pożywieniem. Glutaminę możemy znaleźć w produktach wysokobiałkowych, takich jak:
- mięso: wołowina, drób, wieprzowina, dziczyzna,
- jajka,
- mleko i jego przetwory,
- produkty roślinne: tofu, ryż, kukurydza, brokuły, szparagi.
Objawy niedoboru glutaminy
Niedobór glutaminy może objawić się nieprawidłową pracą:
- układu pokarmowego: zapaleniem, owrzodzeniem śluzówki, atrofią kosmków jelitowych, zespołem przeciekającego jelita,
- układu immunologicznego: zwiększoną skłonnością do infekcji,
- układu mięśniowego: utratą masy mięśniowej, wyniszczeniem.
Suplementacja glutaminy
Uzupełnianie niedoborów glutaminy powinno być prowadzone pod opieką lekarza. Osobom z chorobami układu pokarmowego podaje się od 2 do 10 g glutaminy na dobę. Suplementację glutaminą stosują również sportowcy, którzy przyjmują ją najczęściej w postaci alanyloglutaminy w formie napojów, do 0,2 g na kilogram masy ciała lub 10 g po treningu i 10 g po przebudzeniu.
Czytaj też:
Cierpisz na zespół jelita drażliwego? Zastosuj się do tych 5. zaleceń