Glutamina jest niezbędna dla zdrowia jelit! Sprawdź czy nie masz niedoboru

Glutamina jest niezbędna dla zdrowia jelit! Sprawdź czy nie masz niedoboru

Dodano: 
Jelita
Jelita Źródło:Shutterstock
Glutamina jest aminokwasem, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Najnowsze badania wskazują, że niedobór glutaminy może objawiać się złą pracą układu pokarmowego, immunologicznego oraz mięśniowego. Poznaj objawy.

Glutamina bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wspomaga zachowanie integralności błony śluzowej jelita cienkiego oraz zapobiega atrofii kosmków jelitowych. Jest wykorzystywana w leczeniu zespołu jelita drażliwego oraz choroby wrzodowej żołądka. Stwierdzono, że stanowi źródło energii dla komórek, które wyścielają wnętrze przewodu pokarmowego i dzięki temu uczestniczy w procesie odnowy błony śluzowej jelit. Badania wykazały, że u osób z zespołem jelita drażliwego doustna suplementacja glutaminą znacznie zmniejszyła dolegliwości związane z chorobą.

Co to jest glutamina?

Glutamina to aminokwas będący amidem kwasu glutaminowego. Należy do grupy aminokwasów endogennych, a więc takich, które nasz organizm może sam syntetyzować. Występuje w naszym organizmie w największej ilości, stanowi około 50–60 proc. całej puli wolnych aminokwasów.

Prawidłowe stężenie glutaminy w organizmie

Stężenie glutaminy w tkance mięśniowej, która jest głównym producentem tego aminokwasu, wynosi około 20–30 mM, w komórkach mózgu waha się w granicach 6-11 mM, natomiast w osoczu wynosi 0,5-0,8 mM.

W jakich produktach możemy znaleźć glutaminę?

Około 60 proc. glutaminy produkowane jest przez nasz organizm, natomiast pozostałe 40 proc. dostarczane jest wraz z pożywieniem. Glutaminę możemy znaleźć w produktach wysokobiałkowych, takich jak:

  • mięso: wołowina, drób, wieprzowina, dziczyzna,
  • jajka,
  • mleko i jego przetwory,
  • produkty roślinne: tofu, ryż, kukurydza, brokuły, szparagi.

Objawy niedoboru glutaminy

Niedobór glutaminy może objawić się nieprawidłową pracą:

  • układu pokarmowego: zapaleniem, owrzodzeniem śluzówki, atrofią kosmków jelitowych, zespołem przeciekającego jelita,
  • układu immunologicznego: zwiększoną skłonnością do infekcji,
  • układu mięśniowego: utratą masy mięśniowej, wyniszczeniem.

Suplementacja glutaminy

Uzupełnianie niedoborów glutaminy powinno być prowadzone pod opieką lekarza. Osobom z chorobami układu pokarmowego podaje się od 2 do 10 g glutaminy na dobę. Suplementację glutaminą stosują również sportowcy, którzy przyjmują ją najczęściej w postaci alanyloglutaminy w formie napojów, do 0,2 g na kilogram masy ciała lub 10 g po treningu i 10 g po przebudzeniu.

Czytaj też:
Cierpisz na zespół jelita drażliwego? Zastosuj się do tych 5. zaleceń