Duże wahania poziomu cholesterolu i trójglicerydów to większe ryzyko alzheimera

Duże wahania poziomu cholesterolu i trójglicerydów to większe ryzyko alzheimera

Dodano: 
Starsza kobieta z chorobą Alzheimera, zdjęcie ilustracyjne
Starsza kobieta z chorobą Alzheimera, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Pixabay / silviarita
Zbyt wysokie stężenie cholesterolu całkowitego może zwiększać ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń. Okazuje się, że groźne są również wahania poziomu tego związku we krwi. Mają bowiem mają związek z zaburzeniami poznawczymi – jak pokazują badania opublikowane na łamach czasopisma Amerykańskiej Akademii Neurologii – „Neurology”.

Eksperci przyjrzeli się bliżej danym pochodzącym z rejestrów medycznych. Badaniem objęto ponad 11 tysięcy seniorów (średnia wieku to 71 lat), u których nie zdiagnozowano zaburzeń poznawczych (choroby Alzheimera ani demencji). Naukowcy „wzięli pod lupę” stężenie trójglicerydów oraz cholesterolu całkowitego we krwi tych osób (zarówno lipoprotein o małej, jak i dużej gęstości). Przeanalizowali dane zebrane w ciągu pięciu lat. Następnie podzielili uczestników badania na grupy. Głównym kryterium klasyfikacji były odnotowane wahania stężenia cholesterolu. Następnie naukowcy kontynuowali obserwację przez 13 lat. W tym czasie u 2473 seniorów rozwinęły się zaburzenia poznawcze.

Zaburzenia poznawcze a poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi

Badacze zauważyli, że większe wahania stężenia cholesterolu całkowitego we krwi są powiązane z wyższym ryzykiem wystąpienia demencji oraz choroby Alzheimera (średnio o 19 proc.). Podobne tendencje występują w przypadku dużej zmienności poziomu trójglicerydów w organizmie. W tym przypadku prawdopodobieństwo zachorowania jest nawet nieco wyższe i wynosi 23 proc. Nie wiadomo jednak, jaka jest dokładna „natura” odkrytych zależności:

Pozostaje niejasne, dlaczego i w jaki sposób wahania poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów są powiązane z ryzykiem rozwoju zaburzeń poznawczych, w tym choroby Alzheimera i demencji. Należy przeprowadzić dalsze analizy, aby potwierdzić i zrozumieć uzyskane wyniki – podkreśliła dr Suzette J. Bielinski z Mayo Clinic w Rochester w stanie Minnesota, która wspólnie z innymi ekspertami realizowała badanie.

Choć naukowcom nie udało się znaleźć dokładnej odpowiedzi na pytanie: jak wahania stężenia cholesterolu i trójglicerydów we krwi wpływają na zaburzenia poznawcze, istnieją teorie, które mogą przybliżać do wyjaśnienia związku między tymi zmiennymi. Jak zauważył dr Christopher Weber, dyrektor Global Science Initiatives (instytucja nadzoruje działania naukowe, największej na świecie organizacji non-profit finansującej badania nad chorobą Alzheimera):

Wahania cholesterolu mogą negatywnie wpływać na zdrowie naczyń mózgowych, a co za tym idzie przyczyniać się do pogorszenia funkcji poznawczych i zwiększać ryzyko rozwoju demencji, a także choroby Alzheimera.

Jak zmniejszyć wahania poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi?

Warto przede wszystkim zmodyfikować swoje codzienne nawyki. Zwiększyć aktywność fizyczną i zadbać o właściwie zbilansowaną dietę. Zrezygnować ze spożywania dużych ilości soli, cukrów, a także wysoce przetworzonych produktów rafinowanych tłuszczów, które podnoszą poziom trójglicerydów w organizmie. „Zawsze skonsultuj się z lekarzem lub pracownikiem służby zdrowia, jeśli martwisz się o swoje zdrowie układu krążenia, poziom cholesterolu lub pogorszenie funkcji poznawczych” – podsumował dr Weber.

Źródło: CNN, n.neurology.org

Czytaj też:
Obniża poziom cholesterolu w naturalny sposób? Jedz awokado na śniadanie
Czytaj też:
Nowy lek na alzheimera już dostępny. FDA wydała pełną zgodę, ale ma pewne zastrzeżenia