Naukowcy: Suplementy diety mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 u kobiet

Naukowcy: Suplementy diety mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na COVID-19 u kobiet

Dodano: 
Suplementy diety
Suplementy diety / Źródło: Shutterstock
Niedawno przeprowadzono badania, które wykazały pewne zmniejszenie ryzyka zakażenia SARS-CoV-2 u kobiet, które przyjmowały multiwitaminy, witaminę D, kwasy tłuszczowe omega-3 lub probiotyki. Odkrycie nie miało przełożenia na mężczyzn.

Naukowcy z King's College London w Wielkiej Brytanii przeanalizowali dane 1,4 miliona użytkowników aplikacji do monitorowania pacjentów z koronawirusem w Wielkiej Brytanii, Stanach Zjednoczonych i Szwecji. Uczestnicy odpowiadali na pytania dotyczące regularnego stosowania suplementów diety. Użytkownicy aplikacji zgłosili również wyniki testów COVID-19 i to, czy doświadczyli objawów choroby.

– Nasze badania są badaniami obserwacyjnymi, a nie klinicznymi, więc nie możemy sformułować konkretnych zaleceń na podstawie tych danych, które mamy – ostrzega dr Cristina Menni z School of Life Course Sciences. – Do momentu znalezienia kolejnych dowodów na temat roli suplementów z randomizowanych, kontrolowanych badań zalecamy przestrzeganie wytycznych National Health Service dotyczących stosowania witamin w ramach zdrowej, zbilansowanej diety.

COVID a kobiece mechanizmy obronne

Naukowcy byli zaskoczeni, gdy okazało się, że tylko kobiety odnoszą korzyści z przyjmowania czterech omawianych suplementów. Przywołują jednak kilka badań, które wykazały, że kobiety mają silniejszy układ odpornościowy, co może oznaczać, że ich odporność może być jeszcze lepiej wzmocniona przez suplementy.

Z drugiej strony istnieje teoria, że kobiety częściej niż mężczyźni noszą maseczki i myją ręce, co może zwiększać widoczne efekty ochronne przyjmowania suplementów.

– To ciekawe wyniki, ale ze względu na sposób, w jaki przeprowadzono badanie, dane te absolutnie nie mogą nam powiedzieć, że przyjmowanie takich suplementów chroni przed COVID-19 – mówi Naveed Sattar, profesor medycyny metabolicznej na Uniwersytecie w Glasgow w Wielkiej Brytanii. Sattar nie brał udziału w badaniach. – Może tak być, że dzięki większej dbałości o zdrowie wiele kobiety rzadziej się zarazi, więc to zachowania wyjaśniają te wyniki, a nie suplementy.

Seif Shaheen, profesor epidemiologii układu oddechowego na Queen Mary University w Londynie, dodaje, że badacze nie uwzględnili w swojej analizie takich czynników, jak dochód i poziom wykształcenia.

– Głównym problemem jest to, że odkrycia te mogą być mylne ze względu na status społeczno-ekonomiczny, jeśli weżmiemy pod uwagę, że osoby o wyższym statusie częściej przyjmują suplementy, a także rzadziej są zakażone SARS-CoV-2 – ostrzega.

Multiwitaminy, witamina D i nie tylko

Spośród 327720 użytkowników aplikacji w Wielkiej Brytanii, u których każdy z nich przeszedł testy na SARS-CoV-2, 175 652 zgłosiło regularne stosowanie suplementów od początku pandemii. W badanej grupie przeważały kobiety, było ich 66,8 %.

10508 użytkowników suplementów, czyli 6 %, uzyskało pozytywny wynik testu na obecność koronawirusa, a 13013, czyli 6,6 % osób, które nie stosowały suplementów, uzyskało pozytywne wyniki.

Naukowcy uwzględnili inne czynniki, które mogą przyczynić się do ryzyka COVID-19 i odkryli, że cztery suplementy były związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania. Przyjmowanie probiotyków, multiwitamin, kwasów tłuszczowych omega-3 czy witaminy D wiązało się odpowiednio z 14-, 13-, 12- i 9-procentowo niższym ryzykiem COVID-19.

Przyjmowanie suplementów witaminy C, cynku lub czosnku nie wiązało się z jakimkolwiek zmniejszeniem ryzyka.

Po dokładniejszym zbadaniu danych naukowcy stwierdzili zmniejszone ryzyko związane z probiotykami, multiwitaminami, kwasami tłuszczowymi omega-3 i witaminą D tylko u kobiet. Po przeanalizowaniu danych od użytkowników aplikacji w USA i Szwecji naukowcy odkryli podobne powiązania między stosowaniem suplementów a potwierdzonymi infekcjami SARS-CoV-2.

Spośród 993 365 regularnych użytkowników aplikacji na całym świecie, którzy nie przeszli testów, 126 556 zgłosiło utratę węchu lub smaku. Sugeruje to, że prawdopodobnie mieli COVID-19. Kiedy naukowcy przeanalizowali dane od tych osób, odkryli pewne zmniejszenie ryzyka zarówno wśród mężczyzn, jak i kobiet, którzy regularnie przyjmowali kwasy tłuszczowe omega-3, multiwitaminy, witaminę D lub probiotyki.

Czytaj też:
Te suplementy diety dla mężczyzn mogą stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia
Czytaj też:
Magnez to pierwiastek powszechnie spotykany w żywności. Sprawdź, jakie korzyści daje jego suplementacja
Czytaj też:
Idzie zima, czas przygotować swój układ odpornościowy! Podpowiadamy, jak to zrobić

 0

Czytaj także