Sok z tego owocu obniża ciśnienie krwi. Spróbuj w naturalny sposób zapobiec chorobie

Sok z tego owocu obniża ciśnienie krwi. Spróbuj w naturalny sposób zapobiec chorobie

Dodano: 
Sok z granatów
Sok z granatów Źródło:Shutterstock / Pixel-Shot
Nadciśnienie tętnicze nie zawsze wymaga wdrożenia leczenia, okazuje się, że można je wyleczyć naturalnymi metodami. Zanim zdecydujesz się na terapię lekami, warto spróbować obniżyć je w naturalny sposób, modyfikując codzienną dietę i styl życia. Badania dowodzą, że rewelacyjne efekty daje regularne picie soku z granatów.

Wysokie ciśnienie krwi, określane również jako nadciśnienie, występuje, gdy siła krwi przepływającej przez naczynia krwionośne jest stale zbyt wysoka. Specjaliści wskazują, że wartości ciśnienia krwi między 120/80 a 140/90 mogą oznaczać ryzyko rozwoju tej choroby, która obciąża nie tylko naczynia krwionośne i serce, ale również inne narządy, w tym mózg, nerki, a nawet oczy. Warto więc podjąć kroki celu utrzymania ciśnienia krwi pod kontrolą.

W obniżeniu ciśnienia kluczowa jest dieta

Lekarze przestrzegają, że pacjenci z wysokim ciśnieniem krwi powinni zachować szczególną ostrożność, jeśli chodzi o dietę. Smażone, słone lub pikantne potrawy mogą powodować wzrost poziomu ciśnienia krwi. Należy też unikać fast foodów i przetworzonej żywności, ponieważ są bogate w cholesterol i sód. Pokarmy o wysokiej zawartości sodu zaburzają równowagę wodną organizmu i wywierają nacisk na naczynia krwionośne, co z kolei utrudnia płynny przepływ krwi. Stosowanie odpowiedniej diety, pomaga utrzymać ciśnienie krwi w zdrowym zakresie. Badania wskazują, że ciśnienie krwi obniża picie świeżego soku z granatów.

Sok z granatów obniża ciśnieni krwi

100 gramów owocu granatu dostarcza tylko 78 kcal. Większość energii pochodzi z węglowodanów, natomiast ilość białka w owocu jest dosyć niska. Z pestek owoców wytłaczany jest natomiast olej, używany w celach spożywczych i przemysłowych. Granat jest bogatym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego i pozwala na utrzymanie prawidłowej wagi ciała. Owoc granatu jest też bogaty w składniki odżywcze, takie jak kwas foliowy i witamina C, a sok z granatów zawiera większe ilości przeciwutleniaczy niż wiele innych soków owocowych. W owocu granatu jest go trzy razy więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie.

Najnowsze badania wykazały, że regularne picie soku z granatów pomaga obniżyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Blokuje też i spowalnia gromadzenie się cholesterolu w tętnicach, zapobiegając chorobom serca. Naukowcy zalecają, żeby wypijać, co najmniej 1 szklankę soku (ok. 240 mililitrów) dziennie. Najlepiej pić bez dodatku cukru, można natomiast rozcieńczyć go z wodą.

Czytaj też:
Olej sezamowy obniża cholesterol i ciśnienie. Jak wykorzystać go w kuchni?
Czytaj też:
Trzech na pięciu dorosłych Polaków ma nadwagę. W zastraszającym tempie przybywa otyłych osób