Nowe badania nad ludzkim tłuszczem – co odkryli naukowcy?

Nowe badania nad ludzkim tłuszczem – co odkryli naukowcy?

Dodano: 
Tkanka tłuszczowa w obrębie brzucha
Tkanka tłuszczowa w obrębie brzucha Źródło: Shutterstock / Zania Studio
Naukowcy odkryli, że u ludzi – podobnie jak u myszy – istnieją różne rodzaje białych komórek tłuszczowych. Może to pomóc lepiej zrozumieć rolę komórek tłuszczowych w chorobach takich jak stłuszczenie wątroby i miażdżyca, a nawet rak lub Alzhaimer.

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Nature Communications zidentyfikowano dwa różne rodzaje białych komórek tłuszczowych. Chociaż poprzednie badania pokazały wiele rodzajów białych komórek tłuszczowych u myszy, to pierwsze, które wskazało je u ludzi. „Uważamy, że te badania są wierzchołkiem góry lodowej – jeśli przestudiujemy więcej próbek ludzkiego tłuszczu, znajdziemy inne podtypy”, mówi starszy autor badań Ronald Kahn, lekarz i naukowiec.

Biały tłuszcz w jamie brzusznej

Ryzyko związane z białą tkanką tłuszczową zależy w pewnym stopniu od tego, gdzie znajduje się ten tłuszcz. Na przykład tłuszcz w jamie brzusznej (tłuszcz z brzucha) naraża na cukrzycę i inne stany metaboliczne bardziej, niż złogi białego tłuszczu znajdujące się tuż pod skórą (takie jak biodra i uda). Teraz jednak wydaje się, że jest w tym coś więcej: istnieją co najmniej dwie odrębne klasy podskórnych białych komórek tłuszczowych.

W tym projekcie wykorzystano białe podskórne komórki tłuszczowe z biobanku próbek, które naukowcy wcześniej pobrali od zdrowych osób. Następnie naukowcy z Broad Institute of MIT oraz laboratorium Joslin z Yu-Hua Tseng wykonali sekwencjonowanie RNA na pojedynczych komórkach na tych próbkach. Okazało się, że zestawy danych przedstawiają dwa różne podtypy białych komórek tłuszczowych.

Na początek, jako preadipocyty, jeden podtyp wyrażał znacznie wyższe poziomy genów „cynkowego palca jądrowego”. Jest to zestaw genów regulatora głównego, którego funkcji naukowcy jeszcze nie rozumieją. Mogą jednak pomóc kontrolować dojrzewanie komórek, twierdzą autorzy artykułu. Ponadto w momencie dojrzałości dwa podtypy komórek wykazywały bardzo różne wzorce ekspresji genów. Na przykład wzory w jednym podtypie wskazują na znacznie wyższe spożycie glukozy, która jest ważnym zasobem metabolicznym.

Jaki wniosek płynie z badań?

„Kluczowym pytaniem w naszych badaniach nad chorobami metabolicznymi jest to, czy białe komórki tłuszczowe w różnych częściach ciała, a nawet w jednej części ciała, są na tyle różne, że mogą predysponować cię do choroby, a inne nie” – mówi Ronald Kahn. Niedojrzałe białe komórki tłuszczowe nie podążają jednym, uniwersalnym torem. Mogą rozwijać różne wzorce ekspresji genów. Tkanka tłuszczowa jest powiązana z wieloma różnymi chorobami poza cukrzycą. Badania te mogą być ważne dla zrozumienia czynników ryzyka innych chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i miażdżyca, a nawet chorób niemetabolicznych, takich jak rak i choroba Alzheimera.

Czytaj też:
W ten sposób szybko stracisz tłuszcz z brzucha. Efekty zaskakują!

Opracowała:
Źródło: Medical News Today