Walka z wysokim cholesterolem – co wykluczyć z diety?

Walka z wysokim cholesterolem – co wykluczyć z diety?

Dodano: 
Miażdżyca
Miażdżyca Źródło: Fotolia / 7activestudio
O tym, że zmagamy się z wysokim cholesterolem, najczęściej dowiadujemy się podczas rutynowych badań krwi, a czasem przypadkowo, gdy udaliśmy się do lekarza z powodu problemów ze zdrowiem, a on przy okazji zlecił też badanie poziomu cholesterolu. Co dalej? Najważniejsza jest zmiana diety.

Wysoki poziom tzw. złego cholesterolu jest najczęściej spowodowany niewłaściwym odżywianiem. Oznacza to, że możemy zachorować niezależnie od wieku. Osoby, które zmagają się z nadwagą i otyłością są zdecydowanie bardziej narażone na wysoki poziom cholesterolu we krwi. Szczególnie, jeśli ich dieta jest obfita w produkty pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo nie pomaga brak aktywności fizycznej i inne obciążenia zdrowotne, wynikające z masy ciała. Dlatego też wysoki poziom cholesterolu może występować nawet u młodych osób. Co więcej – nawet szczupli mogą mieć niewłaściwy poziom cholesterolu we krwi.

Wysoki cholesterol – dieta

Zmniejszenie spożycia tłuszczu w diecie pomaga w zarządzaniu poziomem cholesterolu. W szczególności pomocne jest ograniczenie żywności, która zawiera:

  • Cholesterol. Może znajdować się w produktach pochodzenia zwierzęcego, w mięsach i serach.
  • Tłuszcze nasycone, występujące w niektórych mięsach, produktach mlecznych, czekoladzie, wypiekach, potrawach smażonych w głębokim tłuszczu i przetworzonej żywności.
  • Tłuszcze trans, występujące w niektórych produktach smażonych i przetworzonych. Produkty, które często są wypełnione tłuszczami trans to: herbatniki, kanapki śniadaniowe, popcorn mikrofalowy, cukierki nadziewane, pączki, smażone fast foody i mrożona pizza.

Są to trzy główne elementy diety, które powodują wzrost złego cholesterolu we krwi. Co ciekawe, nadwaga lub otyłość mogą również prowadzić do wyższych poziomów LDL we krwi.

Ważne więc byśmy unikali takich produktów jak: czerwone mięso, pełnotłusty nabiał, margaryny, żywność przetworzoną.

Wykazano, że tłuste ryby, takie jak łosoś, aktywnie obniżają poziom cholesterolu. Produkty, które wspomagają walkę ze złym cholesterolem to m.in.:

  • owies,
  • jęczmień i pełne ziarno,
  • fasola,
  • bakłażan,
  • orzechy
  • olej roślinny (rzepak, słonecznik),
  • owoce (głównie jabłka, winogrona, truskawki i cytrusy),
  • żywność na bazie soi,
  • tłuste ryby (w szczególności łosoś, tuńczyk i sardynki),
  • żywność bogata w błonnik.

Dieta bogata w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, fasolę i dobre tłuszcze może pomóc obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu.

Jak utrzymać cholesterol w ryzach?

Można wymienić cztery zmiany w stylu życia, które są zalecane wszystkim osobom z wysokim poziomem cholesterolu lub pragnących utrzymać prawidłowy poziom. Zmiany te zmniejszą ryzyko choroby niedokrwiennej serca i zawału serca:

  • Zacznij zdrowo się odżywiać. Postaw na warzywa i owoce, chude mięso, pełne ziarno.
  • Regularnie uprawiaj sport.
  • Rzuć palenie.
  • Dbaj po prawidłową masę ciała.

Można też dopisać piąty punkt: minimum raz w roku wykonuj podstawowe badania, by trzymać rękę na pulsie i móc w porę zareagować.

Czytaj też:
Wysoki cholesterol – jakie są czynniki ryzyka?

Źródło: daily Health Post/Health Line/Medical News Today