Smaż dokładnie mięso! Unikniesz zakażenia groźnym pasożytem

Smaż dokładnie mięso! Unikniesz zakażenia groźnym pasożytem

Dodano: 
Unikaj źle wysmażonego mięsa!
Unikaj źle wysmażonego mięsa! Źródło: Shutterstock
Włośnicą można się zarazić po zjedzeniu mięsa zakażonego larwami pasożyta. Najczęściej jest to wieprzowina lub dziczyzna, której nie poddano odpowiedniej obróbce termicznej. Sprawdź, jakie objawy wywołuje ta choroba.

Objawy zakażenia włośnicą pojawiają się po 10–14 dniach od momentu zarażenia. Początkowo objawia się nudnościami, wymiotami, zgagą i biegunką. Stan chorego jednak się pogarsza w momencie kiedy pasożyt zaczyna produkować larwy, które przedostają się do krwi zakażonej osoby. Pojawiają się obrzęki na ciele, bóle mięśni, gorączka i uczucie osłabienia. Charakterystyczne są też ciemne plamki, które mogą się pojawiać na płytce paznokcia.

Ciężki przebieg choroby

Choroba może mieć ciężki przebieg, szczególnie u osób, u których doszło do rozsiewu larw w różnych narządach. W jej wyniku może dojść do:

  • zapalenia mózgu,
  • zapalenia płuc,
  • zaburzenia funkcji serca,
  • silnych przykurczy mięśni.

Badania potwierdzające zakażenie

W diagnostyce włośnicy w pierwszej kolejności oznacza się poziom przeciwciał we krwi przeciwko włośniowi krętemu, które pojawiają się w drugim tygodniu po zakażeniu. Pobiera się również wycinek z mięśnia naramiennego w celu ostatecznego potwierdzenia zakażenia. Lekarz zleca również w takich przypadkach wykonanie morfologii krwi. Wzrost poziomu białych krwinek i eozynofili jest charakterystyczny dla infekcji włośniem, ale również innych infekcji pasożytniczych.

Leczenie

Leczenie włośnicy, gdy doszło już do rozsiewu larw w całym organizmie, jest bardzo trudne. Szansę na wyleczenie daje wczesne rozpoczęcie terapii, gdy nie doszło jeszcze do wytwarzania larw włośnia w jelicie. Osoba zakażona włośnicą, oprócz przyjmowania leków, typu albendazol, mebendazol, powinna jak najdłużej odpoczywać i unikać obciążania mięśni, czasami nawet przez kilka tygodni. Większość osób, u których choroba zostanie odpowiednio wcześnie rozpoznana, udaje się wyleczyć i po kilku tygodniach wracają zdrowia. Gdy jednak dochodzi do powikłań, choroba może prowadzić do śmierci z powodu niewydolności serca, zatorowości płucnej czy zapalenia mózgu.

Jak uchronić się przed chorobą?

Przed zachorowaniem na włośnicę chroni dokładne smażenie mięsa. Dokładna obróbka cieplna pozwala zabić larwy i chroni przed rozwojem infekcji. Dodatkowo warto zawsze kupować mięso ze sprawdzonych źródeł i unikać jedzenia mięsa dzikich, niebadanych zwierząt – doradzają lekarze.

Czytaj też:
Lubisz sushi, jesz surowe ryby i mięczaki? Uważaj, możesz zarazić się przywrą!

Źródło: Interia Zdrowie