Olejek lawendowy – działanie i sposób użycia

Olejek lawendowy – działanie i sposób użycia

Dodano: 
Lawenda
Lawenda / Źródło: Fotolia / bnorbert3
Olejek lawendowy ma cudowne właściwości terapeutyczne. W medycynie naturalnej służy do kojenia nerwów i wyciszania. Zapach lawendy sprawia, że ogarnia nas błogi spokój. To jednak nie jedyne właściwości tej rośliny. Okazuje się, że olejek lawendowy można wykorzystać na wiele sposobów.

Olejek lawendowy jest niezwykle popularny. Jego cena za małą buteleczkę waha się od kilku do kilkunastu złotych. Znajdziemy go w wielu, różnych produktach kosmetycznych, ponieważ jego działanie na skórę i włosy jest wyjątkowo korzystne. Dodatkowo zapach, który roztacza ma wpływ na nasze samopoczucie – uspokaja, wycisza i ułatwia zasypianie. To dlatego producenci często dodają go do swoich kosmetyków. Lawenda po prostu wszystkim nam kojarzy się z naturą.

Olejek lawendowy – działanie

Lawenda jest bogatych źródłem antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami, przyspieszającymi procesy starzenia się skóry i mogącymi powodować raka.

Olejek lawendowy polecany jest osobom z cerą trądzikową, ponieważ wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne, a ponadto ogranicza wydzielanie sebum. Dzięki temu redukuje krostki, zaczerwienia i nadmiar łoju, pozostawiając skórę czystą i wolną od zanieczyszczeń.

Częste i intensywne stosowanie olejku lawendowego na skórę może jednak prowadzić do podrażnień, dlatego warto przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim należy wykonać próbę uczuleniową przed pierwszym użyciem i zawsze rozcieńczać produkt. Bezpieczniejszą alternatywą będą zatem gotowe kremy z dodatkiem olejku lawendowego.

Czytaj także:
Niedobór witaminy K występuje bardzo rzadko. Jak się objawia?

Olejek lawendowy – zastosowanie w kosmetyce

  • Olejek lawendowy zwiększa krążenie, wspomaga wzrost nowych włosów i pomaga ustabilizować naturalną produkcję oleju w obrębie skóry głowy, dzięki czemu wspomaga wzrost włosów. Olejek można dodać do szamponu.
  • Olejek lawendowy (zmieszany z olejem nośnym, takim jak jojoba lub kokos) stosowany na skórze ze skłonnością do trądziku, zabija bakterie, łagodzi stany zapalne i leczy zmiany trądzikowe.
  • Olejek eteryczny z lawendy był stosowany w leczeniu ran i niewielkich otarć od stuleci. Zabija zarazki, zmniejsza obrzęki, wspomaga gojenie i zmniejsza blizny.
  • Płukanka do włosów z dodatkiem olejku lawendowego pomaga zwalczyć wszy.

Czytaj także:
8 sposobów, by zadbać o zdrowie psychiczne

Olejek lawendowy – inne zastosowania

  • Olejek lawendowy ma bardzo korzystny wpływ na ogólne samopoczucie i nastrój. Osoby, które otaczają się zapachem tej rośliny są spokojniejsze, łatwiej radzą sobie z lęki, są aktywne i wyciszone. Aby osiągnąć takie działanie terapeutyczne, można skropić olejkiem lawendowym pościel pod którą się śpi.
  • Ból głowy może być spowodowany wieloma czynnikami. Migreny są najgorsze, niezależnie od przyczyny, ich nasilenia i wpływu. Z drugiej strony lawenda jest znanym środkiem przeciwspazmatycznym i przeciwbólowym. Wdychanie olejku lawendowego przez zaledwie piętnaście minut może znacznie zmniejszyć nasilenie migreny. Ból głowy może też być wynikiem stresu, a jak wiadomo – zapach lawendy koi nerwy.
  • Ze względu na swoje działanie uspokajające, lawenda jest wyjątkowym środkiem wspomagającym sen.
  • Przeciwzapalny, przeciwbólowy i antyseptyczny, olejek lawendowy zmniejsza obrzęki, ból i swędzenie spowodowane ugryzieniem przez owady.

Czytaj także