Filiżanka kawy może być zdrowsza. 5 skutecznych sposobów

Filiżanka kawy może być zdrowsza. 5 skutecznych sposobów

Dodano: 
Kawa mrożona
Kawa mrożona Źródło: Fotolia / Pilip Photo
Kawa jest nieodłącznym elementem naszej codzienności. Zwyczajowo pijemy ją o poranku, ale i z przyjemnością zaparzamy w ciągu dnia, gdy dopada nas senność i uczucie zmęczenia. Myśląc o kawie, skupiamy się wyłącznie na zawartej w niej, pobudzającej, kofeinie i ewentualnym skoku ciśnienia. Jak sprawić, żeby filiżanka kawy była „zdrowsza”?

Wielbiciele kawy patrzą wyłącznie na jej dobroczynne właściwości – daje zastrzyk energii, pobudza do działania, ułatwia koncentrację i przyspiesza metabolizm. Jednak osoby nastawione sceptycznie do kofeiny potrafią dostrzec także kilka minusów, m.in. to, że kawa podnosi ciśnienie krwi, zwiększa ryzyko problemów ze snem i może wypłukiwać magnez z organizmu. Jednak jak wynika z badań, picie umiarkowanej ilości kawy (do 3 filiżanek) nie ma negatywnego wpływu na zdrowie.

Istnieje kilka prostych trików, by filiżanka kawy stała się zdrowsza. Wtedy ewentualne wyrzuty sumienia mogą pójść w zapomnienie.

Kawa poprzedzona szklanką wody

Powszechnie wiadomo, że kawa może prowadzić do odwodnienia, ponieważ ma działanie moczopędne. Dodatkowo wypłukuje cenne witaminy i minerały z organizmu. Aby tego uniknąć, warto pić dużo wody w ciągu dnia, a najlepiej jedną szklankę przed filiżanką kawy. To prosty sposób, by zredukować niekorzystny wpływ kawy na gospodarkę wodną.

Kawa bez słodzików

Badania udowodniły, że sztuczne słodziki szkodzą zdrowiu – zwiększają apetyt, mogą prowadzić do otyłości i zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Ponadto w przypadku niektórych osób mogą powodować bóle głowy i problemy z koncentracją. Warto więc przekonać się do niesłodzonej kawy, a jeśli to niemożliwe, lepiej posłodzić kawę zwykłym cukrem. Dzienne spożycie cukru dla kobiet nie powinno przekroczyć 6 łyżeczek, dlatego konieczne jest kontrolowanie ilości spożywanego cukru. Szczególnie, jeśli lubimy słodkie produkty i często spożywamy żywność przetworzoną.

Czytaj też:
Niedobór magnezu negatywnie wpływa na zdrowie. Sprawdź, czy ten problem dotyczy ciebie

Kawa z odpowiednim mlekiem

Nie chodzi o to, żeby sięgać po mleka pozbawione tłuszczu. Ważne, by tłuszcz ten był pochodzenia roślinnego, dlatego też warto dodawać do kawy mleko sojowe, kokosowe lub z orzechów migdałowych. Kaloryczność kawy, owszem, wzrośnie. Będzie ona jednak zawierała więcej dobroczynnych składników odżywczych.

Kawa bez dodatków

Warto zrezygnować z bitej śmietany, słodkich syropów i czekoladowej posypki. Nadmiar cukru w diecie nie służy zdrowiu, a wręcz powoduje choroby. Każdy z tych dodatków to także konkretna dawka niepotrzebnych kalorii.

Kawa z cynamonem

Jeśli zależy nam, żeby kawa miała wyrazisty smak i aromat, a jednocześnie była zdrowa, warto dodać do niej cynamon. Ta rozgrzewająca przyprawa, która kojarzy nam się głównie z okresem zimowym ma cudowne właściwości. Cynamon zawiera składnik, pomagający w regulacji poziomu cukru we krwi i insuliny.

Kawa, a właściwie zawarta w niej kofeina ma dobry wpływ na zdrowie, jeśli sięgamy po nią z umiarem (nie więcej niż 3 filiżanki dziennie). Jak widać, możemy dodatkowo sprawić, że będzie jeszcze zdrowsza. Osoby, które chciałyby zrezygnować z kawy i szukają dobrego zamiennika, powinny spróbować kilku innych napojów, zalecanych przez dietetyka:

Czytaj też:
Jak kawa wpływa na organizm?