Cynk jest pierwiastkiem, niezbędnym do prawidłowej pracy układu odpornościowego. Jego niedobór powoduje, że człowiek jest znacznie bardziej podatny na różnego rodzaju choroby i infekcje. Co ciekawe, nie potrzebujemy go bardzo dużo, by nasz organizm właściwie funkcjonował. Wystarczą niewielkie ilości, a i tak często dochodzi do niedoboru cynku.
Cynk – funkcje
Cynk wpływa na kilkadziesiąt różnych enzymów w ludzkim organizmie. Jego rola jest ogromna:
-
Organizm potrzebuje cynku do aktywacji limfocytów T, które kontrolują i regulują odpowiedź immunologiczną. To dlatego pierwiastek ma tak ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
-
Cynk odgrywa kluczową rolę w regulowaniu komunikacji neuronów między sobą, wpływając na pamięć i sposób uczenia się.
-
Cynk odgrywa rolę w utrzymaniu integralności i struktury skóry. Jest często stosowany w kremach do skóry w leczeniu pieluszkowej lub innych podrażnień skóry. Pomaga także zwalczać niedoskonałości cery i przyspiesza gojenie się ran.
-
Cynk pomaga odczuwać smaki i zapachy, a więc korzystnie wpływa na apetyt.
-
Cynk chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej wraz z wiekiem.
-
Cynk wzmacnia włosy i paznokcie. Chroni także organizm przed osteoporozą i występowaniem stanów zapalnych.
-
Przeciwdziała chorobom prostaty i poprawia męskie nasienie.
Czytaj też:
Dlaczego warto sięgać po masło orzechowe?
Cynk – niedobór
Niedobór cynku jest bardzo niebezpieczny, ponieważ zwiększa ryzyko zachorowania na przeróżne choroby, sprzyja męskiej niepłodności, opóźnia regenerację uszkodzonej skóry i prowadzi do problemów z apetytem.
Oto kilka niepokojących objawów niedoboru cynku:
-
utrata apetytu,
-
niedokrwistość (anemia),
-
powolne gojenie się ran,
-
choroby skóry, takie jak trądzik lub wyprysk,
-
utrata smaku i zapachu,
-
opóźniony wzrost,
-
biegunka,
-
wypadanie włosów.
Długotrwały niedobór cynku może jednak prowadzić do wystąpienia bardzo poważnych chorób w wyniku znacznego osłabienia układu odpornościowego.
Czytaj też:
Niedobór witaminy D u dzieci – przyczyny i skutki
Niedobór cynku – dieta i suplementacja
Zwykle niedobór cynku wynika z niedostatecznego spożycia pokarmów bogatych w cynk. Może być również spowodowany zaburzeniami wchłaniania i chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, nowotwór złośliwy czy choroba wątroby.
Chcąc uzupełnić poziom cynku, warto sięgać po następujące produkty: wątrobę cielęcą, dziki ryż, ostrygi, wołowinę, migdały, płatki owsiane, jajka.
Nadmiar cynku również niekorzystnie wpływa na zdrowie, dlatego suplementacja doustna powinna odbywać się po konsultacji z lekarzem. W przypadku problemów skórnych warto sięgać po kosmetyki i preparaty z cynkiem, na ogół są bardzo pomocne, a niektóre z nich dodatkowo nie zawierają żadnych drażniących substancji, ponieważ są dedykowane dzieciom.
Do niekorzystnych skutków wysokiego spożycia cynku można zaliczyć:
-
nudności,
-
wymioty,
-
utratę apetytu,
-
bóle brzucha
-
bóle głowy,
-
biegunkę.