Okazuje się, że jajka, a konkretnie ich żółtka, mają silne właściwości przeciwutleniające. Dwa surowe żółtka są niemal dwukrotnie silniejszym antyoksydantem niż jabłko - zawierają tyle samo substancji przeciwutleniających co 35 gram żurawiny.
Naukowcy z University of Alberta podkreślają, że dzięki właściwościom żółtek jajka powinny być ważnym elementem naszej diety. Oprócz antyoksydantów jajka zawierają bowiem również białko, witaminy, składniki mineralne i lecytynę. Przeciwutleniające właściwości żółtek sprawiają, że jajka są ważne w profilaktyce chorób układu krążenia oraz nowotworów.
Aby jednak w pełni skorzystać z odżywczych właściwości jajek należy je... spożywać na surowo. Gotowanie lub smażenie jajek zmniejsza ich właściwości utleniające o połowę.
Aby jednak w pełni skorzystać z odżywczych właściwości jajek należy je... spożywać na surowo. Gotowanie lub smażenie jajek zmniejsza ich właściwości utleniające o połowę.
PAP, arb