Uniwersytet Laval szuka obecnie ochotników o jasnej karnacji, którym będzie aplikował codzienną porcję gorzkiej czekolady - około jednej trzeciej tabliczki (30 gram), przez 3 miesiące. Testy już się zaczęły, ale zainteresowani wciąż mają szansę, by do niego dołączyć.
Dziennik "La Presse" podaje, że ochronne działanie ma tylko prawdziwa gorzka czekolada o zawartości przynajmniej 60 proc. kakao. Czekolada mleczna nie wchodzi w grę - jak bowiem twierdzą kanadyjscy badacze, odwołując się do wcześniejszych badań niemieckich i brytyjskich naukowców, ochronną rolę, zwiększającą odporność jasnej skóry na promienie UV, pełnią polifenole, które są eliminowane w procesie produkcji mlecznej czekolady. Dziennik podkreśla, że polifenole obecne w gorzkiej czekoladzie mają działanie przeciwutleniające, poprawiają też krążenie krwi. To właśnie te korzystne efekty konsumpcji czekolady będą badać naukowcy z Uniwersytetu Laval.
PAP, arb