Jeśli po wzbogaceniu naszej codziennej diety o ocet jabłkowy nie zapomnimy o regularnym spożywaniu dużych ilości wody, zafundujemy sobie zdrową i skuteczną kurację oczyszczającą. W ciągu kilku dni pozbędziemy się z organizmu ogromnej ilości szkodliwych toksyn, uzupełnimy za to niedobory potasu, wapnia oraz fosforu. Ocet z jabłek zawiera również duże ilości witaminy E - naturalnego antyutleniacza. Cenna witamina nie tylko hamuje starzenie się organizmu, ale także powstrzymuje powstawanie komórek nowotworowych. Być może dlatego Anglicy zwykli nazywać ocet jabłkowy eliksirem życia.
Dietetycy zalecają, aby stosować ocet jabłkowy z umiarem: nie więcej niż 5-6 łyżek dziennie, najlepiej wtedy, gdy nasze menu obfituje w ciężkostrawne potrawy. Wskazane jest również korzystanie z octu podczas przyrządzania dań: może on z powodzeniem zastąpić kaloryczny majonez w sałatce i wzbogacić smak mięsa. Można również pić napój z octu jabłkowego - wystarczy rozcieńczyć łyżkę octu w szklance wody. Aby złagodzić ostry smak takiej mikstury można dodać do niej łyżeczkę miodu naturalnego.Niestety, nie każdy może wprowadzić do swojej diety ocet jabłkowy - powinny go unikać osoby, które cierpią z powodu wrzodów żołądka lub innych schorzeń żołądka i jelit. Kuracja octowa nie powinna być również stosowana przez kobiety w ciąży i osoby cierpiące na problemy z tarczycą.