Sól kuchenna składa się z około 40 proc. sodu i 60 proc. chloru. Dodaje smaku potrawom i służy ich konserwowania. Co może się stać, gdy spożywasz jej za dużo?
Sprawdź, czy masz któryś z tych objawów?
Organizm wysyła ci sygnały, że spożywasz zbyt dużo soli. Nadmiar soli może objawiać się:
- uczuciem suchości w ustach /Kiedy jesz za dużo soli, możesz odczuwać suchość w ustach, ponieważ równowaga elektrolitowa soli i wody w organizmie jest zaburzona. Aby przywrócić stan równowagi, mózg wysyła sygnał silnego pragnienia picia wody./
- spowolnienim reakcji /Spożywanie zbyt dużej ilości soli może prowadzić do odwodnienia komórek. Wpływa to na mózg, który spowalnia reakcję na bodźce i zmniejsza koncentrację./
- obrzękami palców /Jeśli nie przybierasz na wadze, ale twoje palce stały się grubsze, możliwe, że jesz za dużo soli. Może to powodować zatrzymywanie wody i obrzęki palców./
- bólem głowy /Spożywanie zbyt dużej ilości soli może podnieść ciśnienie w naczyniach krwionośnych. Może to powodować obrzęk mózgu, który występuje, gdy nerwy są ściśnięte i powodować ból głowy./
- częstym oddawaniem moczu /Jeśli jesz za dużo soli, twoje nerki muszą pracować ciężej, aby pozbyć się dodatkowego sodu. To sprawia, że chcesz częściej, musisz chodzić do łazienki./
Jakie konsekwencje dla zdrowia ma zbyt duże spożywanie soli?
Spożywanie dużych ilości soli może w konsekwencji doprowadzić do:
- choroby nerek /Sód jest wydalany jest z organizmu wraz z moczem, przez nerki. Jeśli jesz za dużo sodu, może to sprawić, że nerki będą bardziej obciążone./
- wzrostu ciśnienia krwi /Zbyt duże spożycie soli, może doprowadzić do wzrostu ciśnienia krwi. Kiedy liczba jonów sodu we krwi wzrasta, naczynia krwionośne stają się bardziej odporne na przepływ krwi, co może powodować zatrzymywanie wody i wzrost ciśnienia./
- utraty wapnia /Jedzenie dużej ilości soli przez długi czas, powoduje, ze twoje ciało stara się pozbyć sodu i wapnia. Może to w konsekwencji doprowadzić do osteoporozy./
Czy jedzenie z mniejszą ilością soli musi być niesmaczne?
Niska zawartość soli nie oznacza, że twoje jedzenie będzie smakować nijako – zapewniają dietetycy. Zmniejszenie ilość soli używanej do gotowania o 5–10 proc. nie wpłynie na jego na smak, będzie za to korzystne dla twojego zdrowia. Sól w kuchni można zastąpić solą himalajską, niskosodową, morską, ziołową albo naturalnymi mieszankami ziół i przypraw, które wydobędą smak potraw.
Czytaj też:
Ten jeden składnik może zwiększać stan zapalny w organizmie. Nie dodawaj go do porannej kawy!