Badania dotyczące dawkowania witaminy C rozpoczęto w czasie pandemii koronawirusa kiedy okazało się, że osoby z nadwagą częściej zapadają na tę chorobę i przechodzą ją ciężej. Ustalono, że witamina C jest nieodzowna w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i chroni przed zachorowaniem na infekcje wirusowe.
Jaka ilość witaminy C jest zalecana?
Badanie naukowców z New University of Otago w Christchurch w Nowej Zelandii dowodzi, że na każde 10 kg nadwagi, którą posiada dana osoba, organizm potrzebuje dodatkowych 10 miligramów witaminy C dziennie. Dostarczenie do organizmu takiej dawki witaminy zwiększy odporność i zapobiegnie chorobom. Naukowcy wskazali, że:
- osoba ważąca 90 kg musiałaby wziąć dodatkowe 30 miligramów witaminy C, aby osiągnąć optymalny cel 140 mg / dzień,
- osoba ważąca 120 kilogramów potrzebowałby co najmniej dodatkowych 40 miligramów witaminy C dziennie, aby osiągnąć optymalne 150 mg / dzień.
„Jest to pierwsze badanie, które szacuje, ile dodatkowej dziennej witaminy C jest faktycznie potrzebne osobie z nadwagą, aby wzmocnić jej odporność. Poprzednie badania powiązały wyższą masę ciała z niższym poziomem witaminy C” – mówi autorka badania, prof. Anitra Carr z New University of Otago w Nowej Zelandii.
Witamina C zapobiega chorobom
Badania wskazują, że otyłość jest jednym z czynników czynnikiem ryzyka zachorowania i ciężkiego przebiegu COVID-19. Ustalono również, że niedobór witaminy C zwiększa niebezpieczeństwo zachorowania na zapalenie płuc i nasila przebieg choroby.
Produkty bogate w witaminę C
Najprostszym sposobem na zwiększenie dziennego spożycia witaminy C jest włączenie do diety produktów bogatych w witaminę C, takich jak owoce i warzywa lub przyjmowanie suplementu witaminy C – wskazują lekarze. Dobrym źródłem witaminy C są:
- pomarańcze,
- brokuły,
- kiwi,
- truskawki,
- czerwona i zielona papryka
- grejpfruty,
- mango,
- melony Kantalupa,
- cytryny.
Czytaj też:
Infekcja – co to takiego i jakie są rodzaje infekcji?