Kiedy ktoś zaczyna odczuwać stres lub niepokój, jego ciało zaczyna uwalniać hormony stresu. Hormony te aktywują współczulny układ nerwowy i wyzwalają reakcję organizmu na walkę lub ucieczkę. Reakcja walki lub ucieczki jest instynktowną reakcją, która ma uchronić ludzi przed potencjalnymi zagrożeniami. Fizycznie przygotowuje ciało do pozostania i walki z zagrożeniem lub ucieczki w bezpieczne miejsce.
Ten nagły wzrost hormonów stresu ma kilka efektów fizycznych. Na przykład badania sugerują, że jeden z hormonów – czynnik uwalniający kortykotropinę (CRF) – wpływa na układ trawienny i może prowadzić do zahamowania apetytu.
Kolejny hormon, kortyzol, zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego w celu przyspieszenia trawienia pokarmu, dzięki czemu osoba może skuteczniej walczyć lub uciekać.
Inne skutki trawienne reakcji walki lub ucieczki mogą obejmować:
-
zaparcie,
-
biegunka,
-
niestrawność,
- nudności.
Ta reakcja może powodować dodatkowe objawy fizyczne, takie jak przyspieszenie oddechu, tętno i ciśnienie krwi. Powoduje również napięcie mięśni, bladą lub zaczerwienioną skórę i drżenie.
Przejadanie się w wyniku stresu
Wiele osób, odczuwając przewlekły stres, zaczyna się objadać. Każdy reaguje inaczej na lęk i stres, zarówno przewlekły, jak i krótkotrwały. W rzeczywistości ta sama osoba może reagować inaczej na łagodny lęk i wysoki lęk. Łagodny stres może na przykład powodować przejadanie się. Jeśli ta osoba odczuwa silny lęk, może stracić apetyt. Inna osoba może zareagować w odwrotny sposób. Mężczyźni i kobiety mogą również różnie reagować na lęk, jeśli chodzi o wybór jedzenia i konsumpcję.
Jeśli jednak zauważyliśmy u siebie zmianę apetytu, powinniśmy pochylić się nad tym problemem.
Emocje a apetyt. Jak sobie radzić?
Samo uświadomienie sobie, że źródła stresu mogą wywoływać odczucia fizyczne, może przyczynić się do zmniejszenia lęku i jego objawów. Warto także za wszelką cenę unikać wyzwalaczy, a jeśli to niemożliwe, poszukać innego zajęcia, które pomoże odciągnąć myśli w kryzysowych chwilach. Kilka technik może skutecznie zmniejszyć lub kontrolować objawy lękowe, w tym utratę apetytu, np. medytacja.
Dobrym pomysłem jest również wybór łatwo przyswajalnej żywności, która nie będzie zaburzać układu pokarmowego. Przykłady obejmują ryż, białe ziemniaki, warzywa gotowane na parze i chude białka.
Dla osób z objawami lękowymi korzystne może być unikanie pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu, soli lub cukru, a także pokarmów bogatych w błonnik, które mogą być trudne do strawienia. Może także pomóc ograniczenie spożycia napojów zawierających kofeinę i alkohol, ponieważ często powodują problemy trawienne.
Kiedy dana osoba jest niespokojna, może jej być trudno ćwiczyć lub spać. Jednak zarówno sen, jak i aktywność fizyczna mogą zmniejszyć niepokój i opanować apetyt.
Czytaj też:
Zaskakujący związek między depresją a dążeniem do szczęścia