Czosnek uznawany jest przez większość z nas za głównego winowajcę nieświeżego oddechu. Za jego charakterystyczny zapach odpowiedzialne są pewne związki siarki. Musi minąć trochę czasu, by produkowanej w jamie ustnej ślinie udało się zneutralizować przykry zapach. Aby przyspieszyć jego usuwanie, warto dokładnie umyć zęby po posiłku. To jednak nie wszystko. Nie tylko zjedzenie czosnku może nam pokrzyżować plany na wieczór.
Nieświeży oddech może być spowodowany przez pozornie neutralne zapachowo produkty, takie jak choćby nabiał. Zawarte w nich kultury bakterii w połączeniu z florą bakteryjną jamy ustnej mogą powodować nieprzyjemny zapach. Warto zwrócić także na produkty kwaśne (np. cytrusy), które - podobnie jak cukier - są dobrą pożywką dla bakterii, znajdujących się w jamie ustnej.
Czytaj też:
Do apteki z e-receptą. Ustawa wchodzi w życie
Do pokarmów, które powodują nieświeży oddech można zaliczyć: nabiał, kawę, czosnek i cebulę, soki cytrusowe, alkohol, chrzan, tuńczyka w puszce, niektóre słodycze. Warto uważać też na wołowinę, pomidory, paprykę i jajka. Szczególnie, gdy okoliczności nie pozwalają choćby na przepłukanie jamy ustnej wodą.
W walce z nieprzyjemnym oddechem skuteczna jest zmiana nawyków. Przede wszystkim należy dokładnie myć zęby tuż po przebudzeniu. To wtedy zapach jest najintensywniejszy. Wynika to z nagromadzonych przez noc bakterii i zmniejszonej produkcji śliny. Analogicznie - wszystko, co prowadzi do odwodnienia (np. spożycie dużej ilości alkoholu) i wystąpienia suchości w jamie ustnej, będzie potęgowało nieprzyjemny oddech. Wywołują go bakterie beztlenowe, które w większości giną w kontakcie z tlenem, znajdującym się w ślinie. Jeśli jej brakuje, bakterie mogą swobodnie się namnażać, powodując coraz gorszy zapach.
Kluczowe jest więc nie tylko częste mycie zębów i unikanie niektórych produktów spożywczych, ale także picie dużej ilości wody, która wspomaga pracę ślinianek i pomaga neutralizować przykry zapach z ust.