Warzywa w jaskrawych kolorach
Sięgaj po intensywnie zielone, pomarańczowe, czerwone, fioletowe i żółte warzywa. Te jaskrawo zabarwione pokarmy pomagają w naturalny sposób wzmocnić układ odpornościowy organizmu, co z kolei może pomóc zwalczyć zmutowane komórki nowotworowe. To dlatego, że zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy. Dieta obfitująca w warzywa wiąże się zarówno ze zmniejszeniem oksydacyjnych uszkodzeń DNA, jak i niższym ryzykiem wystąpienia szeregu powszechnych nowotworów.
Zielone warzywa liściaste i kapusta
Jarmuż, szpinak, rukiew wodna i inne liściaste warzywa są bogate w substancje pobudzające układ immunologiczny, takie jak witamina C i beta–karoten. Warzywa kapustne, takie jak brukselka czy kalafior, są naturalnymi źródłami glukozynolanów i izotiocyjanianów. Związki te eliminują chemikalia i toksyny z organizmu człowieka i mają działanie przeciwzapalne.
Czytaj też:
Nietypowe objawy raka. Sprawdź, czy możesz spać spokojnie
Żółte i pomarańczowe owoce
Pigmenty występujące w pomarańczowych i żółtych owocach są pełne karotenoidów – silnych przeciwutleniaczy, takich jak alfa–karoten, beta–karoten, luteina i likopen. Wszystkie one mają właściwości, które mogą chronić układ odpornościowy przed nowotworem. To samo dotyczy czerwonych owoców – zawierają mnóstwo likopenu.
Cebula i czosnek
Te dwa produkty łączy nie tylko intensywny zapach, ale także działanie detoksykacyjne. Czosnek pomaga regulować poziom cukru we krwi, a niski poziom insuliny jest pożądany, gdy chcemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Cebula zawiera duże ilości kwercetyny i antocyjanów – związki, które tworzą niekorzystne środowisko dla komórek rakowych, dzięki temu nie rosną i nie powielają się.
Czytaj też:
Pijesz każdego dnia? 9 chorób, które mogą cię dopaść
Naturalne probiotyki
Utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit pozwala składnikom odżywczym lepiej się wchłaniać. Dzięki temu sprawniejsza jest praca całego organizmu, a ochrona przed nowotworem znacznie wzrasta. W twojej lodówce nie może zabraknąć nabiału i kiszonek.
Grzyby
Grzyby są bogate w składniki przeciwutleniające, prebiotyczne i przeciwzapalne. Oznacza to, że intensywnie wspierają pracę układu odpornościowego.