Można powiedzieć: jedz łososia, a twoje tętnice ci podziękują. Łosoś zawiera cenne dla organizmu składniki, które są nieocenione w zapobieganiu miażdżycy.
Jak łosoś wpływa na zdrowie?
Łosoś jest bogaty m.in. w witaminy B6 oraz D. A teraz nowe badania naukowców ze Sztokholmu sugeruje, że kwasy tłuszczowe omega-3, a te znajdują się w tłustych rybach, takich jak łosoś, mogą odgrywać istotną rolę w walce z miażdżycą. Naukowcy odkryli, że kwasy tłuszczowe omega-3 tworzą cząsteczki, które z kolei aktywują receptor, który może być istotny dla zatrzymania procesu stanu zapalnego, jaki wywołuje odkładanie się w tętnicach blaszek miażdżycowych.
Dr Hildur Arnardotir powiedział, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomóc chronić przed miażdżycą na kilka sposobów, między innymi redukując stan zapalny, jednak potrzebne są dalsze badania w tym temacie.
Czym są kwasy omega-3?
Kwasy omega-3 mają niebagatelne znaczenie dla zdrowia organizmu. Mają działanie przeciwzapalne i przynoszą szereg korzyści: wspierają zdrowie układu nerwowego i mają dobry wpływ na pracę mózgu, pomagają dbać o zdrowy wzrok, sprawne stawy. Maja też działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku raka prostaty, raka piersi czy okrężnicy. Jedzenie produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 pozwala także zachować zdrowie i młodość skóry, a także stymulować układ odpornościowy, co ma szczególne znaczenie w zimowych miesiącach.
Ich źródłem są m.in. tłuste ryby. To m.in. łosoś, ale także makrela czy pstrąg. Kupując ryby, warto sprawdzać ich miejsca połowu i wybierać mniejsze okazy. Nie kumulują one tyle metali ciężkich i dzięki temu są zdrowsze.
Czytaj też:
Przepis na zupę z zielonej herbaty. To proste i zdrowe danie dla każdego