Żelazo na anemie - czego unikać przy anemii?
Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen do komórek za pośrednictwem krwi. Jest niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek w szpiku kostnym. To jednak nie wszystkie jego zadania. Żelazo pełni mnóstwo funkcji, oto niektóre z nich:
-
uczestniczy w syntezie DNA,
-
przeciwdziała anemii,
-
jest elementem budującym włosy, skórę i paznokcie,
-
wspomaga prawidłową regenerację tkanek,
-
zmniejsza uczucie zmęczenia,
- wspiera układ odpornościowy organizmu.
Niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza
Niedokrwistość występuje, gdy poziom czerwonych krwinek jest obniżony. Hemoglobina jest białkiem, znajdującym się erytrocytach i odpowiedzialnym za przenoszenie tlenu do tkanek. Niedokrwistość z niedoboru żelaza jest najczęstszym rodzajem anemii i występuje, gdy organizm nie ma wystarczającej ilości żelaza mineralnego. Ludzkie ciało potrzebuje żelaza do wytworzenia hemoglobiny. Kiedy w krwiobiegu nie ma wystarczającej ilości żelaza, reszta ciała nie może uzyskać potrzebnej ilości tlenu.
Niestety, wiele osób nie wie, że zmaga się z niedokrwistością. Jest to powszechny problem u kobiet, które są narażone na niedokrwistość choćby w wyniku intensywnych miesiączek, nie mówiąc już o utracie krwi w trakcie porodu lub zwiększonego zapotrzebowania na żelazo w okresie ciąży. Zła dieta lub niektóre choroby jelitowe, które wpływają na wchłanianie żelaza przez organizm, mogą również powodować niedokrwistość z niedoboru żelaza. Szczególnie narażone są też osoby po ciężkich operacjach i masywnych krwawieniach.
Niedobór żelaza – objawy niedokrwistości
Objawy niedokrwistości w wyniku niedoboru żelaza na początku mogą być łagodne, przez co trudno je zauważyć. O anemii najczęściej dowiadujemy się podczas badań krwi, a jeśli wykonywalibyśmy je rutynowo, szybciej moglibyśmy wyłapać niepokojący spadek żelaza i podjąć odpowiednie leczenie.
Oto kilka najbardziej charakterystycznych objawów niedokrwistości:
-
ogólne zmęczenie,
-
osłabienie,
-
blada skóra,
-
duszności,
-
zawroty głowy,
-
apetyt na produkty, które nie nadają się do jedzenia, jak lód, mydło, brud,
-
uczucie mrowienia w kończynach,
-
obrzęk lub bolesność języka,
-
zimne dłonie i stopy,
- apatia,
- krwawienie z nosa,
- senność,
- łatwe powstawanie siniaków,
-
szybkie lub nieregularne bicie serca,
-
kruche paznokcie,
- bóle głowy.
Niedobór żelaza – dieta i suplementacja
Pacjentki z niedoborem żelaza w czasie ciąży powinny być pod stałą kontrolą lekarza. Ponieważ w okresie tym zapotrzebowanie na żelazo jest zwiększone, zwykła zmiana diety może nie wystarczyć i wtedy konieczne jest przyjmowanie leków na receptę. Wdrożenie leczenia jest też często niezbędne po operacjach.
Do produktów, które zawierają dużą ilość żelaza zaliczamy:
-
czerwone mięso,
-
ciemnozielone, liściaste warzywa,
-
suszone owoce,
-
orzechy,
- zboża wzbogacone w żelazo.
Warto pamiętać, że witamina C pomaga organizmowi wchłonąć żelazo. Jeśli przyjmujemy tabletki z żelazem, lekarz może zalecić ich łączenie na przykład szklanką soku pomarańczowego lub owoców cytrusowych.