Straciłeś smak przy chorobie COVID-19? Eksperci podpowiadają, jak go odzyskać

Dodano:
Sałatka Źródło: Shutterstock
Miałeś COVID-19, w końcu udało ci się pozbyć dokuczliwego kaszlu, ale nadal nie możesz skosztować swoich ulubionych potraw, bo nie czujesz ich smaku. Utrata smaku po COVID-19 występuje dość powszechnie, a smak powinien powoli wracać z czasem. Jeśli jednak nadal ten problem przedłuża się u ciebie, warto wypróbować metody proponowane przez specjalistów, by zadać mu kres.

Smak i węch a chemia w organizmie

– Odczuwanie smaku, podobnie jak odczuwanie zapachu, jest zależne od receptorów chemicznych w ustach i nosie, które wchodzą w reakcję z cząsteczkami w swoim środowisku, a następnie przesyłają je przez złożoną sieć neuronową do mózgu – mówi dr Kathleen Jordan.

Zdaniem specjalistki wiele osób ma problemy z tymi zmysłami przy przeziębieniach, ponieważ zapalenie nosa i gardła zaburza smak.

– Uczucie smaku lub węchu powraca wtedy, gdy wychodzimy z przeziębienia i stanu zapalnego, ale wpływ czynnika chorobowego na zmysł węchu wydaje się być bardziej wyraźny w przypadku COVID-19 – mówi dr Jordan.

Podsumowanie badań opublikowanych w Clinical Microbiology & Infection w 2021 roku wykazało, że ageuzja (fachowy termin opisujący utratę smaku) występuje u 30 do 70 proc. wszystkich pacjentów z COVID-19.

Jak odzyskać smak?

Jak możesz poradzić sobie z problemem utraty smaku? Po pierwsze: bądź cierpliwy. W badaniu 200 pacjentów z COVID opublikowanym w Clinical Microbiology & Infection w 2021 r. 73 proc. badanych odzyskało smak w ciągu sześciu tygodni. Jeśli jednak naprawdę doskwiera ci długotrwały brak możliwości delektowania się ulubionymi smakołykami, istnieją inne opcje.

– Aerozole do nosa i ogólnoustrojowe środki steroidowe mogą być pomocne, ale powinny być stosowane zgodnie z zaleceniami lekarza – mówi dr Omid Mehdizadeh, otolaryngolog z Providence Saint John's Health Center.

Wykazano, że steroidy pomagają po wirusowej utracie smaku w przypadku wirusów innych niż COVID-19, ale nie ma jeszcze badań, które wykazałyby, czy mogą być pomocne szczególnie w przypadku choroby koronawirusowej.

Trening węchowy

Inną opcją jest trening węchowy. Być może widziałeś ludzi, którzy próbowali „zaszokować” swój zmysł smaku i węchu, jedząc spalone pomarańcze. Ma to pewne naukowe uzasadnienie.

– Trening węchowy obejmuje powtarzane i celowe wąchanie substancji zapachowych, takich jak cytryna, goździki i eukaliptus – mówi dr Jordan.

Stwierdzono, że z czasem to pomaga niektórym odzyskać zmysł węchu, ale nie jest to kwestia wydzielania olejków eterycznych. Taki trening musi być przeprowadzony przez lekarza.

Inne sposoby na odzyskanie smaku – i węchu

Ponieważ utrata smaku jest powszechna w przypadku COVID, jak dotąd już wielokrotnie sugerowano wiele potencjalnych terapii. Dr Jordan mówi, że stosowany donosowo cytrynian sodu, pochodna kwasu cytrynowego, okazał się w tej kwestii obiecujący. Badanie z 2017 roku wykazało, że spray do nosa z cytrynianem sodu pomógł niektórym osobom, które utraciły smak po zakażeniach wirusowych.

Badane są również aerozole do nosa z dodatkami witaminy A i omega-3. Mogą działać neuroregeneracyjnie lub przeciwzapalnie, pomagając w wyzdrowieniu. Kwasy omega-3 są ogólnie dobre dla zdrowia mózgu i zostały polecone jako potencjalne leczenie utraty smaku wywołanej COVID przez British Medical Journal w 2020 roku. Spraye do nosa zawierające witaminę A pomogły po wirusowej utracie zapachu i smaku w badaniu opublikowanym w 2017 roku.

Źródło: bustle.com
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...