Naukowcy, m.in. z Uniwersytetu w Manchesterze w Wielkiej Brytanii opublikowali wyniki nowego badania, które ujawnia związek między chronicznym bólem a wilgotnymi, wietrznymi dniami przy niskim ciśnieniu atmosferycznym.
Czytaj też:
Ból mięśni pojawił się kilka dni po treningu? To nie zakwasy
Przesąd ludowy poparty nauką
„Od czasów Hipokratesa uważano, że pogoda wpływa na objawy u pacjentów z zapaleniem stawów” – mówi główny autor badania prof. Will Dixon, dyrektor Centrum Epidemiologii i Zapalenia Stawów na Uniwersytecie w Manchesterze. „Około trzy czwarte ludzi żyjących z zapaleniem stawów uważa, że pogoda wpływa na doświadczany przez nich ból”.
Badanie objęło ponad 13 tys. osób z Wielkiej Brytanii, chociaż naukowcy pozyskali ostateczny zestaw danych od 2658 osób, które notowały swoje wyniki codziennie przez około 6 miesięcy. Uczestnikami były głównie osoby z zapaleniem stawów, chociaż niektórzy mieli inne przewlekłe stany związane z bólem, takie jak fibromialgia, migrena lub neuropatia.
Naukowcy zgromadzili dane za pomocą aplikacji na smartfony, którą opracowali specjalnie na potrzeby badania. Każdy uczestnik używał aplikacji do codziennego zgłaszania poziomu bólu, podczas gdy aplikacja rejestrowała pogodę w swoim obszarze za pomocą GPS w telefonie.
Czytaj też:
Niektóre rodzaje diet ketogenicznych mogą nasilać stany zapalne skóry
Wiatr a ból
Analiza wykazała, że w wilgotne i wietrzne dni przy niskim ciśnieniu ryzyko odczuwania większego bólu, w porównaniu do przeciętnego dnia, wynosiło około 20 procent. Jednak dane sugerują brak związku między faktycznymi opadami deszczu a bólem. Podobnie naukowcy nie znaleźli związku między samym bólem a temperaturą. Wydaje się jednak, że temperatura może pogorszyć ból spowodowany przez parną, niepewną pogodę: najbardziej bolesne dni dla uczestników okazały się wilgotne, wietrzne, a także zimne.
Dixon sugeruje, że wyniki badania mogą doprowadzić meteorologów do prognozowania bólu wraz z prognozami jakości powietrza, co może pomóc osobom cierpiącym na przewlekłe bóle zaplanować swoje działania, wykonując trudniejsze zadania w dni, w których przewiduje się niższy poziom bólu”. Dr Stephen Simpson mówi: „Wiemy, że spośród 10 milionów osób w Wielkiej Brytanii z zapaleniem stawów ponad połowa doświadcza bólu zmieniającego życie każdego dnia. Ale nasz system opieki zdrowotnej po prostu nie jest ukierunkowany aby skutecznie pomagać osobom z zapaleniem stawów w ich głównych problemach”.
A uczestnicy badania na to...
Carolyn Gamble, jedna z uczestniczek badania, żyje z zesztywniającym zapaleniem stawów kręgosłupa i wyraziła zadowolenie z nowych spostrzeżeń. „Tak wielu ludzi żyje z przewlekłym bólem” – mówi – „który wpływa na ich pracę, życie rodzinne i zdrowie psychiczne. Nawet jeśli zastosujemy się do najlepszych wskazówek dotyczących leczenia bólu, często wciąż odczuwamy codzienny ból”.
Dodaje: „Wiedza o wpływie pogody na nasz ból może pozwolić nam zaakceptować, że ból wymknął się spod naszej kontroli i nie wywołaliśmy go celowo”.
Czytaj też:
Dieta przeciwko stanom zapalnym. Na czym polega?
Te zioła pomogą ci w walce ze stanem zapalnym
1. Kurkuma
Kurkuma szybko stała się jednym z najbardziej docenianych ziół na rynku. Chociaż ma pieprzny, nieco gorzki smak, w pierwotnej postaci przypomina korzeń imbiru.
Kurkumina, aktywny składnik kurkumy odpowiedzialny za jej silne właściwości wykazała w badaniach, że ma ponad 600 potencjalnie dobrych działań, z których jedno to właśnie działanie przeciwzapalne.
Kurkumina pomaga usuwać z organizmu wolne rodniki, które powodują uszkodzenie komórek i stan zapalny. Kurkuma wykazała również w badaniach obniżenie poziomu dwóch rodzajów enzymów, o których wiadomo, że powodują zapalenie.
2. Czarny pieprz
Czarny pieprz to coś, czego większość z nas prawdopodobnie używa codziennie, nawet nie myśląc o jego właściwościach leczniczych. Ma wyraźny, bogaty smak, co wynika z obecności składnika, który nazywa się piperyna. I właśnie piperyna odpowiada za silne działanie przeciwzapalne czarnego pieprzu. Badania pokazują, że piperyna działa poprzez zapobieganie ekspresji określonego genu związanego z zapaleniem stawów, a nawet rozprzestrzenianiu się raka.
Wykazano również, że piperyna chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym poprzez hamowanie wolnych rodników i wszelkich powstałych stanów zapalnych. A jeśli chodzi o ból spowodowany stanem zapalnym, piperyna również znacznie zmniejsza „percepcję bólu”, a także objawy zapalenia stawów, jednocześnie zmniejszając stan zapalny w stawach.
3. Cayenne
Być może wiesz, że pieprz cayenne zawiera kapsaicynę, składnik odżywczy, który nadaje mu pikantny smak. Jednak możesz nie wiedzieć, że gdy twoje ciało wejdzie w kontakt z kapsaicyną, tkanki uwalniają substancję zwaną P, którą twoje ciało zazwyczaj uwalnia po uszkodzeniu.
Kiedy określony obszar twojego ciała będzie konsekwentnie poddawany działaniu kapsaicyny, na przykład twój język, zmniejszy to nieco ilość P, co zasadniczo zwiększa jego tolerancję na kapsaicynę. Dlatego ludzie, którzy regularnie jedzą ostrą paprykę, po chwili już nie odczuwają pieczenia.
To samo działanie powoduje, że kapsaicyna jest stosowana w postaci kremu w leczeniu bólu związanego z zapaleniem stawów i innymi problemami zapalnymi stawów. Redukując substancję P w jednym obszarze ciała, odczula ją również na ból. I chociaż może się to wydawać sprzeczne z intuicją, ponieważ cayenne jest tak ostre, może faktycznie chronić twój żołądek przed wrzodami, nawet tymi spowodowanymi niebezpiecznymi lekami przeciwzapalnymi.
4. Imbir
Imbir zawiera gingerole, które są bardzo silnymi związkami przeciwzapalnymi, które pomagają w łagodzeniu obrzęku i innych stanów zapalnych. Z tego powodu imbir stosuje się nie tylko w celu łagodzenia bólu, ale także w celu poprawy mobilności u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Inne badania pokazują, że gingerol może znacznie hamować produkcję tlenku azotu, który przekształca się w wysoce szkodliwy wolny rodnik zwany peroksynitrytem, który powoduje stan zapalny. Imbir jest również wysoce skuteczny w przypadku nudności i rozstroju żołądka.
5. Kardamon
Kardamon jest właściwie częścią rodziny imbirów. W starożytności używano tej ostrej przyprawy do zmniejszania stanu zapalnego. Dzisiaj kardamon jest nadal stosowany w bólach mięśni i stawów, ze względu na jego właściwości przeciwzapalne.
6. Granat
Popularność soku z granatów rośnie nie bez powodu. Wykazano, że granaty mają wiele korzyści zdrowotnych, w tym zmniejszają stany zapalne i uszkodzenia spowodowane przez stres oksydacyjny wywołany przez wolne rodniki.
Właściwości lecznicze granatu pochodzą z flawonoli, które są silnymi przeciwutleniaczami. Zgodnie z jednym badaniem picie soku z granatów przez jeden rok może nie tylko zmniejszyć stres oksydacyjny i ogólny stan zapalny, ale może również zmniejszyć częstość infekcji u osób poddawanych dializie.
Dalsze badania pokazują, że sok z granatów może być pomocny w zmniejszaniu stanu zapalnego spowodowanego chorobą zwyrodnieniową stawów, a nawet w zapobieganiu utracie chrząstki.
7. Zielona herbata
Zielona herbata zawiera silne polifenole, które są znane z działania przeciwzapalnego, między innymi z silnym działaniem przeciwnowotworowym. Kluczowym polifenolem w zielonej herbacie jest galusan epigalokatechiny (EGCG).
Typowe niesteroidowe leki przeciwzapalne działają, ponieważ są w stanie zapobiegać denaturacji białka, gdy białko w komórkach traci swoją trójwymiarową strukturę, a tym samym zdolność do działania.
Badania pokazują, że zielona herbata ma silne działanie przeciwzapalne przeciwko denaturacji białka. Inne badania pokazują, że zielona herbata może być pomocna w zapaleniu spowodowanym chorobą Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, dwiema postaciami zapalnej choroby jelit.
Ponadto badania ujawniają, że zielona herbata może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i rozpadzie chrząstki w przypadkach zapalenia stawów.
Zielona herbata została nawet z powodzeniem przebadana jako środek zmniejszający zapalenie oka.