Dane dotyczące nawyków żywieniowych dziesiątek tysięcy dorosłych w Stanach Zjednoczonych sugerują, że osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i niskowęglowodanowej mają niższe ogólne ryzyko zgonu. „Dieta odgrywa ważną rolę w […] zdrowiu publicznym, a dieta nieoptymalna jest szacowana jako pierwsza wiodąca przyczyna śmierci i trzecia najczęstsza przyczyna lat życia skorygowanych o niepełnosprawność w [USA]”, pisze dr Zhilei Shan – z Harvard TH Chan School of Public Health w Bostonie, MA – i koledzy z ich nowego opracowania. Ich odkrycia pojawiają się teraz w czasopiśmie JAMA Internal Medicine.
W swoich badaniach dr Shan i zespół przeanalizowali dane ponad 37 000 osób, aby ustalić, czy istnieją jakieś powiązania między różnymi rodzajami diet i śmiertelnością.
Jakość diety a ryzyko śmierci
Zespół nie znalazł związku między ogólnymi wynikami diety niskowęglowodanowej i niskotłuszczowej a całkowitym ryzykiem śmiertelności.
Znaleźli jednak związek między niezdrowymi wynikami niskowęglowodanowej i niskotłuszczowej diety – co wskazuje na przestrzeganie niskiej jakości diet o niskiej zawartości tłuszczu i niskowęglowodanowej – a wyższym ryzykiem całkowitej śmiertelności.
Z drugiej strony, lepszej jakości diety o niskiej zawartości tłuszczu i o niskiej zawartości węglowodanów były związane z niższym ryzykiem całkowitej śmiertelności.
Chociaż naukowcy podkreślają, że główną siłą ich badań była sama wielkość próby populacji – a także długi czas obserwacji w celu zebrania danych – ostrzegają również, że badanie miało szereg ograniczeń.
Należą do nich fakt, że nie byli w stanie określić, które konkretne wersje różnych diet o niskiej zawartości węglowodanów i o niskiej zawartości tłuszczu przestrzegali każdy uczestnik.
Oznacza to, według słów autorów badania, że „wyników nie można bezpośrednio przełożyć na ocenę korzyści zdrowotnych lub ryzyka związanego z popularnymi wersjami diet”.
Zauważają również, że uczestnicy samodzielnie zgłosili dane dotyczące ich diety, co oznacza, że mogą nie być całkowicie dokładne. Zespół nie był również w stanie zweryfikować, czy związek między jakością diety a ryzykiem zgonu miał charakter przyczynowy.
Czytaj też:
9 najzdrowszych rodzajów orzechów