Dna moczanowa ma m.in. związek ze stosowaną dietą. Na jej wystąpienie szczególnie narażeni są mężczyźni. Dzieje się tak ze względu na funkcję ochronną, jaką spełniają kobiece hormony płciowe. Z tego względu dna moczanowa u kobiet zwykle pojawia się dopiero po menopauzie.
Co to jest dna moczanowa?
Dna moczanowa, inaczej podagra lub artretyzm, to schorzenie wywołane przez krystalizujący się w obrębie stawów kwas moczowy. Jest on produktem przemiany materii, który w przypadku osób zdrowych w całości usuwany jest z organizmu. Dnie moczanowej sprzyjają zaburzenia metaboliczne, które mogą być spowodowane np. nadużywaniem alkoholu i stosowaniem bogatej w mięso, produkty pochodzenia zwierzęcego oraz produkty wysoko przetworzone diety.
Jeżeli odżywiamy się w nieprawidłowy sposób, zbyt mało pijemy, głodzimy się lub cierpimy na zaburzenia w funkcjonowaniu nerek, we krwi zaczyna krążyć zbyt dużo kwasu moczowego. Kwas moczowy, który nie zostanie rozpuszczony we krwi i usunięty z organizmu, krystalizuje się przede wszystkim w tkance stawowej, powodując dotkliwy ból i stan zapalny. Wraz z postępem choroby następuje degradacja stawów, która prowadzi do utraty sprawności.
Jakie objawy daje dna moczanowa?
Początkowo proces degradacji stawów, jaki powoduje kwas moczowy, nie wiąże się z wystąpieniem dolegliwości zdrowotnych, dlatego osoby chore nie wiedzą, że w ich organizmie dzieje się coś niepokojącego. Do czasu… pierwszym sygnałem choroby jest nagły, uciążliwy ból w obrębie stawu, najczęściej dużego palca u nogi, któremu towarzyszą dodatkowe dolegliwości m.in.:
- zaczerwienienie lub zasinienie skóry,
- obrzęk stawu,
- nadwrażliwość na dotyk,
- podwyższenie temperatury skóry.
Ból związany z dną moczanową często pojawia się w nocy lub nad ranem, stopniowo narasta oraz utrudnia normalne funkcjonowanie. Gromadzące się w obrębie stawów kryształki kwasu moczowego stopniowo doprowadzają do ich deformacji. Choć dna moczanowa najczęściej dotyka staw palucha, to może też zaatakować stawy skokowe, kolanowe, nadgarstki i stawy palców u rąk. Dolegliwości związane z dną moczanową najczęściej pojawiają się u osób, które ukończyły 60. rok życia, jednak mogą dotyczyć nawet 30-latków. To, czy dna moczanowa stanie się naszym problemem, zależy m.in. od stylu życia, stosowanej diety oraz genów. Z dną moczanową możemy się urodzić i wówczas mamy do czynienia z pierwotną dną moczanową lub nabyć ją wraz z wiekiem – w tym przypadku mamy do czynienia z wtórną dną moczanową.
Dna moczanowa – przyczyny
Bezpośrednią przyczyną dolegliwości, które powoduje dna moczanowa, jest odkładanie się kwasu moczowego w stawach. Może być to spowodowane dziedzicznymi zaburzeniami genetycznymi, które powodują nadmierne wydzielanie kwasu moczowego oraz utrudniają jego wydalanie z organizmu. W tym przypadku nie mamy żadnego wpływu na rozwój schorzenia. Inaczej jest w przypadku wtórnej dny moczanowej, bo jej wystąpieniu sprzyjają nasze codzienne nawyki żywieniowe oraz rozwijające się wskutek nadwagi i otyłości schorzenia.
Ryzyko zachorowania na podagrę zwiększają m.in. takie czynniki jak:
- dieta bogata w czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce,
- nieprawidłowo redukowana nadwaga,
- spowodowana nie tylko stosowaniem złej diety otyłość,
- odwodnienie organizmu,
- zbyt wysoki poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
- zaburzenia w funkcjonowaniu nerek,
- nadciśnienie tętnicze,
- cukrzyca typu 2,
- stosowanie ziół i leków o działaniu moczopędnym,
- stosowanie kontrowersyjnych kuracji odchudzających,
- częste spożywanie alkoholu,
- przedawkowanie niektórych witamin z grupy B.
Dna moczanowa – leczenie
Leczenie dny moczanowej polega na eliminacji czynników, które ją wywołują. W przypadku wtórnej postaci choroby znaczącą rolę odgrywa całkowita rezygnacja ze spożycia alkoholu oraz stosowanie odpowiednio skomponowanej diety.
Dietetyczka radzi, co pić i jeść przy dnie moczanowej.
Czytaj też:
Zioła na dnę moczanową, czyli jak wspomóc skuteczność terapii podstawowej przy podagrzeCzytaj też:
Im jesteśmy starsi, tym więcej musimy pić wody. Oto dlaczego