-
Zaburzenia metaboliczne – rodzaje, choroby metaboliczne i ich leczenie
Zaburzenia metaboliczne to wspólna nazwa chorób, które rozwijają się na skutek nieprawidłowości występujących na różnych etapach przemian metabolicznych. Jakie choroby zaliczamy do grupy chorób metabolicznych? Podpowiadamy.
Choroby układu pokarmowegoChoroby genetyczneChoroby cywilizacyjne
Alicja Kowalczyk
-
Ból w stopie z boku – najczęstsze przyczyny i sposoby leczenia
Ból w stopie lub stopach może być związany z różnymi schorzeniami. Często powoduje go również noszenie źle dopasowanego obuwia. Co może być przyczyną bólu boku stopy? Na jakie choroby może wskazywać? Podpowiadamy.
Choroby kości i stawówChoroby mięśniProfilaktyka i leczenie
Alicja Kowalczyk
-
Korzyści płynące ze stosowania systemów ciągłego monitorowania glikemii zintegrowanych z pompą insulinową dla osób z cukrzycą typu 1
Osoby z cukrzycą typu 1 wymagają stałej substytucji insuliny dawkowanej w taki sposób, aby uzyskiwać wartości glikemii jak najbardziej zbliżone do normy.
Artykuł sponsorowany
-
Poziom cukru po jedzeniu – normy glikemii. Objawy niskiego i wysokiego stężenia glukozy we krwi
Cukrzyca to jedna z bardzo groźnych chorób cywilizacyjnych, która diagnozowana jest u rosnącego odsetka globalnej populacji. Cukrzyca typu 1 rozwija się najczęściej we wczesnym dzieciństwie; cukrzyca typu 2 może rozwinąć się na każdym...
Profilaktyka i leczenie
Maja Błaszczyk
-
Rewolucja w kontroli stężenia glukozy we krwi
Rozmowa z prof. dr hab. Leszkiem Czupryniakiem, kierownikiem Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Choroby
-
Program Cities Changing Diabetes już w Polsce: Można zatrzymać epidemię otyłości i cukrzycy
W Polsce jest ponad 3 mln osób chorujących na cukrzycę, a ich liczba wciąż rośnie. Zahamować tę epidemię można tylko dzięki długofalowym działaniom oraz dzięki współpracy szkół, samorządów oraz systemu ochrony zdrowia i resortu edukacji...
Profilaktyka i leczenieChoroby
Katarzyna Pinkosz
-
Są kraje, które zahamowały epidemię otyłości i cukrzycy. Prof. Czupryniak: Zaczynamy od szkół, ale to długi marsz
– Gdy chory już ma otyłość i cukrzycę, to trzeba je leczyć, jednak często to konieczne do końca życia. Dlatego uznaliśmy, że musimy interweniować wcześniej. Efekt zmiany zachowań może być widoczny za ok. 10 lat, jednak kiedyś trzeba...
ChorobyInnowacje i farmacjaProfilaktyka i leczenie
Katarzyna Pinkosz
-
Orzechy włoskie a cukrzyca. Jakie orzechy można jeść przy cukrzycy?
Orzechy włoskie powinny znaleźć się w diecie osób chorych na cukrzycę typu 2. Dlaczego i jakie mają właściwości?
BadaniaProduktySkładniki odżywcze
Alicja Kowalczyk
-
Zawroty głowy po jedzeniu: przyczyny i inne objawy
Zawroty głowy po jedzeniu mogą być związane ze spadkiem poziomu glukozy. Co zrobić w takiej sytuacji?
ChorobyZdrowieProfilaktyka i leczenie
Alicja Kowalczyk
-
5 faktów o cukrzycy, o których mogłeś nie mieć pojęcia
Cukrzyca to podstępna choroba, której objawy mogą być nieoczywiste. Co warto o niej wiedzieć?
Alicja Kowalczyk
-
Brakuje leków dla cukrzyków. Okazało się, że są skuteczne na odchudzanie
Ozempic i Trulicity stosowane w leczeniu cukrzycy, okazały się skuteczne również na odchudzanie. Są wykupowane poza wskazaniami, przez co może ich brakować dla diabetyków.
OdżywianieChoroby psychiczne
Monika Witkowska
-
Jak żyć z cukrzycą i nie zwariować?
Świadomy pacjent z cukrzycą. Kto to taki? To przede wszystkim pacjent bezpieczny, mający wiedzę i narzędzia, które pozwalają mu na utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie, pełne i jakościowe życie.
BadaniaProfilaktyka i leczenie
-
Niezwykła historia bionicznej trzustki. Prof. Wszoła: Stworzyliśmy coś, co nie istnieje w naturze
Chirurg transplantolog i naukowiec wizjoner. Tak mówi się o prof. Michale Wszole. To człowiek, który wymyślił, żeby wydrukować trzustkę. Kiedy będzie możliwy przeszczep bionicznej trzustki do organizmu człowieka?
Badania
Katarzyna Świerczyńska
-
Wegetarianie rzadziej chorują na jedną z groźnych chorób. Są najnowsze badania
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda w USA wykazały, że spożywanie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego, w tym owoców, warzyw, orzechów, kawy i roślin strączkowych, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę...
DietyProfilaktyka i leczenie
Monika Witkowska
-
Czy pominąć posiłek, jeśli poziom glukozy we krwi jest wysoki
Jeśli poziom glukozy we krwi jest wysoki, zacznij od ustalenia, co spowodowało wzrost. Może zjadłeś więcej węglowodanów niż zwykle? Właściwe zarządzanie poziomem glukozy we krwi jest kluczem do zdrowego życia z cukrzycą.
BadaniaProfilaktyka i leczenie
Monika Witkowska
-
Pola magnetyczne w leczeniu hybrydowym
Zmienne pola magnetyczne to coraz częściej wykorzystywany, choć nadal niedoceniany czynnik fizykalny, w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń – mówi prof. Marta Woldańska-Okońska, Kierownik Kliniki Rehabilitacji i Medycyny Fizykalnej...
ZabiegiChoroby zakaźneChoroby płuc i układu oddechowegoChoroby neurologiczneProfilaktyka i leczenieInnowacje i farmacja
-
Koronawirus atakuje trzustkę? Jeśli przeszedłeś COVID-19, uważaj na te objawy
Zmęczenie, częste oddawanie moczu i zwiększone pragnienie – to mogą być znaki ostrzegawcze. Nawet osoby, które łagodnie przeszły COVID-19, mają zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Pacjent z koronawirusemDoniesienia naukowe
-
Insulinooporność – co to znaczy być opornym na insulinę? Przyczyny, objawy, leczenie
Insulinoporność to zmniejszona wrażliwość na insulinę, która może doprowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. Jak ją rozpoznać i leczyć?
ChorobyDietyProfilaktyka i leczenie
Alicja Kowalczyk
-
Pijesz kawę przed śniadaniem? Popełniasz błąd
Picie kawy przed śniadaniem może zwiększyć ryzyko cukrzycy – informują nuakowcy na łamach British Journal of Nutrition.
Doniesienia naukoweChoroby
-
Śmierdzący mocz – poznaj przyczyny zmiany zapachu moczu
Niepokojący zapach moczu może oznaczać chorobę. Co oznacza śmierdzący mocz?
ChorobyBadaniaProfilaktyka i leczenieChoroby układu moczowego
Małgorzata Rapiej-Szczęsna
-
Wieloletnia zagadka medyczna rozwiązana. Ma związek z nadciśnieniem i cukrzycą
„To bardzo ekscytujące i otwiera wiele nowych możliwości” – mówi o nowym odkryciu prof. David Murphy z Bristol Medical School.
Doniesienia naukoweBadania