-
Niski wskaźnik tego minerału jest równie szkodliwy, co palenie
To, jak ważne są kwasy omega-3 dla organizmu wykazało Framingham Heart Study, jedno z najdłużej prowadzonych badań na świecie.
Choroby krwiSkładniki odżywczeSuplementy dietyInnowacje i farmacja
-
27 czerwca – Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. 10 wczesnych oznak choroby
27 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Walki z Cukrzycą. Ta choroba pojawia się niepostrzeżenie, a walka z nią trwa całe życie.
ChorobyProfilaktyka i leczenie
-
"Nie chciał już tak dalej żyć". Zmarł najdłużej leczony na COVID-19 pacjent
49-letni Jason Kelk w szpitalu w Leeds spędził ponad 14 miesięcy. Cierpiący na cukrzycę i astmę mężczyzna zaraził się koronawirusem w marcu 2020 roku. Po heroicznej walce z COVID-19 podjął decyzję o odłączeniu go od respiratora.
Fakty o koronawirusieChoroby płuc i układu oddechowegoChoroby zakaźneZabiegiPacjent z koronawirusemKoronawirus Wideo
-
Jak zrobić keczup z... truskawek? Przepis na zdrowy dodatek do dań
Keczup wcale nie musi składać się tylko z samych pomidorów. Jeśli dodamy do nich garść świeżych truskawek, powstanie obłędnie smaczny sos, który idealnie skomponuje się z letnimi potrawami. Jak go przygotować?
PrzepisyProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze
-
Żywność, od której odkłada się tłuszcz na brzuchu
Tłuszcz brzuszny jest dużym zagrożeniem dla zdrowia – tworzy się wokół ważnych narządów i naraża na ryzyko wielu chorób.
ProduktyBezpieczeństwo żywnościProfilaktyka i leczenie
-
Co to jest "czarny grzyb" i jak go rozpoznać u ozdrowieńców z COVID-19?
W Indiach zmarło już ponad 640 osób zakażonych mukormykozą – infekcją grzybiczą, która w czasie pandemii najczęściej atakuje diabetyków zakażonych SARS-CoV-2. Choroba może doprowadzić do utraty wzroku lub konieczności usunięcia...
Fakty o koronawirusieBadaniaChoroby zakaźneProfilaktyka i leczenie
Monika Piorun
-
Indeks glikemiczny pokarmów powinien interesować nie tylko cukrzyków. Co to jest?
Coraz częściej słyszymy o indeksie glikemicznym (IG) pokarmów w kontekście m.in. profilaktyki cukrzycy i innych chorób dietozależnych. Wyjaśniamy, czym jest indeks glikemiczny pokarmów i jakie ma znaczenie dla naszego zdrowia.
OdżywianieOdchudzanieDiety
-
Niski poziom cukru we krwi u diabetyków jest niebezpieczny. Oto, co musisz zrobić
Chociaż głównym problemem diabetyków jest radzenie sobie z wysokim poziomem cukru we krwi, ich poziom cukru może również spaść zbyt nisko. Oto kilka wskazówek dotyczących postępowania w przypadku hipoglikemii u pacjentów z cukrzycą, a...
Choroby
-
Czy wypadanie włosów może być objawem cukrzycy typu 2?
Czy doświadczasz nadmiernego wypadania włosów? Dowiedz się, dlaczego poziom cukru we krwi może być winowajcą
Choroby
-
Jakie korzyści może przynieść soja chorym na cukrzycę?
Czy wiesz, że żywność na bazie soi może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi w organizmie?
ProduktyBezpieczeństwo żywnościOdżywianie
-
Pijesz kawę przed śniadaniem? Popełniasz błąd
Na łamach British Journal of Nutrition opublikowano badania, analizujące wpływ porannej kawy na szereg różnych markerów metabolicznych.
Choroby
-
5 pomysłów na zdrowe obiady dla osób chorujących na cukrzycę
Odkrywanie nowych pomysłów na obiad jest dużym wyzwaniem szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę.
Bezpieczeństwo żywnościChorobyProfilaktyka i leczenieSkładniki odżywcze
-
Cierpisz na cukrzycę typu 2? Spróbuj herbaty czosnkowej
Herbata czosnkowa to ziołowa herbata z cytryny, czosnku i miodu. Jest to bardzo popularny domowy środek na kilka infekcji i chorób. Poznajmy zalety herbaty czosnkowej dla chorych na cukrzycę.
Choroby
-
Tyle cukru można zjeść bezpiecznie w ciągu dnia według wytycznych naukowców
Eksperci różnicują jedzenie, w którym cukier występuje naturalnie, od wysokoprzetworzonych produktów z dodatkiem cukru.
Bezpieczeństwo żywnościProduktyChoroby
-
Powszechny lek na cukrzycę może powodować rzadkie komplikacje u pacjentów z COVID-19
Obserwacyjna seria przypadków została opublikowana w The American Association of Clinical Endocrinologists Clinical Case Reports. Okazuje się, że diabetycy mogą mieć pewne szczególne komplikacje po zachorowaniu na COVID-19.
KoronawirusFakty o koronawirusieChoroby
Alicja Kowalczyk
-
Psy i ich właściciele są podatni na tę samą chorobę
Okazuje się, że właściciele psów chorych na cukrzycę są podani na tę samą chorobę. Takiej korelacji nie stwierdzono za to u właścicieli kotów.
ChorobyBadania
-
Te trzy choroby łączą się ze sobą, czyniąc spustoszenie w organizmie
Jak pokazują badania, nadciśnienie często łączy się z cukrzycą typu 2 i chorobami nerek, co czyni je potrójnym zagrożeniem dla zdrowia.
ChorobyProfilaktyka i leczenieBadania
-
5 mało znanych faktów na temat cukrzycy
Wiesz, że można cofnąć cukrzycę typu 2? Dlaczego istotne jest mierzenie obwodu pasa? Które leki mogą pośrednio wywołać cukrzycę? Poznaj ważne fakty o tej chorobie.
Choroby
-
Prawidłowe leczenie cukrzycy to mniejsze ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19
W dobie pandemii COVID-19 osoby chorujące na cukrzycę i ich bliscy martwią się o zdrowie w dwójnasób. Bo choć cukrzyca nie zwiększa ryzyka zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2, to może sprzyjać ciężkiemu przebiegowi tej infekcji....
KoronawirusChorobyFakty o koronawirusie
-
Wśród zmarłych z powodu COVID-19 jedna trzecia to pacjenci z cukrzycą
Aż jedna trzecia zmarłych z powodu COVID-19 to pacjenci z cukrzycą – ostrzega prof. Grzegorz Dzida z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Jego zdaniem może to wiązać się z faktem, że cukrzyca często występuje u seniorów.
KoronawirusFakty o koronawirusieChoroby
-
Te choroby zwiększają ryzyko powikłań neurologicznych związanych z COVID-19
Niektórzy pacjenci z COVID-19 są narażeni na większe ryzyko powikłań neurologicznych, takich jak krwawienie w mózgu i udar, zgodnie z badaniem przedstawionym na dorocznym spotkaniu Radiological Society of North America (RSNA). Naukowcy...
KoronawirusFakty o koronawirusieChoroby