Dieta ciężarnych wymaga uwagi. Na przestrzeni lat powstało wiele spornych kwestii dotyczących tego, co powinna jeść kobieta spodziewająca się dziecka, a czego kategorycznie ma unikać.
Oto 7 mitów na temat odżywiania w czasie ciąży
1. W ciąży trzeba jeść za dwoje
Zapotrzebowanie kaloryczne w czasie ciąży wzrasta. Organizm potrzebuje także więcej składników odżywczych, aby płód mógł prawidłowo się odżywiać. Jednak objadanie się może powodować niekontrolowane tycie, nadciśnienie i cukrzycę.
2. Przyszła mama nie musi przyjmować suplementów
Niestety większość kobiet musi przyjmować witaminy dla kobiet w ciąży z kwasami DHA, a także kwas foliowy czy żelazo. Bywa, że zbilansowana dieta to za mało.
3. Ciężarna kobieta nie powinna prowadzić diety wegetariańskiej
Lekarze zalecają jednak, by ciężarne były pod opieką dietetyka i regularnie się badały.
4. Ryby są najlepszym źródłem DHA
To najbardziej znane źródło tych kwasów, jednak trzeba pamiętać, że ryby mogą być skażone metalami ciężkimi. Alternatywą mogą być algi morskie rodzaju schizochytrium.
5. Kobieta w ciąży powinna pić dużo mleka
Kobieta może dostarczać do organizmu wapń, jedząc sery, jogurty czy migdały.
6. Wątróbka jest najlepszym źródłem kwasu foliowego
Kobiety w ciąży powinny zrezygnować z jedzenia wątróbki, ponieważ w narządzie tym znajduje się dużo toksyn. Ponadto nadmiar witaminy A może być niebezpieczny dla dziecka.
7. Ciężarne powinny używać słodzika zamiast cukru
Substancje wykorzystywane do produkcji słodzików mogą mieć niekorzystny wpływ na rozwój dziecka.